Almás-mandulás máktorta,vanília krémmel avagy mákos guba újragondolva

Hozzávalók

  • A tésztához:
     

  • 12 dkg darált mák

  • 2 ek. aprított mandula + (1 ek. a tetejére,díszítésnek)

  • 2 db tojás (M-es méret)

  • 1 db citrom reszelt héja + 1/2 citrom kifacsart leve

  • 2 db nagyobb alma

  • 1 mk. fahéj

  • 1 tk. sütőpor

  • 2 ek. eritrit

  • Vaníliás krém:

  • 500 ml tej (én laktózmentes tejet használtam) + 2 dl tej

  • 2 ek. vanília aroma

  • 2 tojássárgája

  • 2×20 g zselatin

  • édesítőszer ízlés szerint

  • A tetejére: 3 dkg cukormentes csokoládé  és egy kis kókuszzsír felolvasztva

Elkészítés

  1. Az almát megtisztítom és lereszelem,a mákot ledarálom.

     

  2. Ezután a 2 tojást habosra keverem az eritrittel majd beleteszem az összes hozzávalót és jól elkeverem.

  3. Fogok egy 23 cm átmérőjű tortaformát,kibélelem sütőpapírral és vékonyan kókuszzsírral kikenem.

  4. Beleöntöm a tésztát és előmelegített sütőben 180°-on, 30 perc alatt készre sütöm.

  5. Amikor elkészült a tészta,leszedem róla a sütőpapírt és visszarakom a formába,úgy hagyom kihűlni.

  6. Amíg hűl a tészta,elkészítem a krémet a következőképpen:

  7. A tejet,a tojások sárgájával a vaníliával és az édesítőszerrel felfőzőm majd hagyom kihűlni.

  8. 1 dl tejet felfőzök 20 g zselatinnal és ezt is hagyom hűlni.

  9. Amikor kihűlt a krém és a zselatin összeöntöm őket és hűtőbe rakom addig míg meg nem dermed annyira hogy a torta tetejére lehessen önteni.

  10. (A másik adag (1 dl) tej és zselatin (20g) azért írtam oda,hogy ha esetleg valaki azt szeretné hogy tele legyen a forma,vagy esetleg nem elég sima a vaníliás krém,egy újabb adag zselatint önthet a tetejére így tele lesz a forma és korrigálni lehet az esetleges szépséghibát)!

  11. Mikor teljesen megdermedt a zselatin,levesszük a tortakarikát és egy kis csokoládéval,mandulával lehet díszíteni a tetejét.











Legnézettebb receptek