A magyar kultúra napján megnyílt a jubileumi kincses tárlat

X. Nagykálló Kincsei címmel településünk kézműves kultúráját bemutató kiállítás nyílt a Ratkó József Városi Könyvtárban, melynek megnyitóját idén is a magyar kultúra napja alkalmából szervezett megemlékezésen tartották. A rendezvényt – Rózsa Zoltán vezetésével – a Rózsafa Citeraegyüttes műsora tette még pompásabbá.

-Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti Himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé. Kölcsey Ferenc költeményében minden megvan, amit egy gondolkodó és érző magyar ember fontosnak tart. A magyar sors, a magyar történelem, gyökereink, hagyományaink, a magyar kultúra, mely megkülönböztet más népektől – mondta az esemény megnyitóján Oroszné dr. Nagy Matild képviselő asszony, Nagykálló Város Önkormányzat képviselő-testülete Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke, majd a jelenlévőkkel közösen elénekelték a Himnuszt, amely ezúttal a rendezvény szerves részét képezte, hiszen – a fellelhető kézirat szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén, s ez a nap – 1989 óta – a Magyar Kultúra Napja is. A szónok ünnepi beszédében Kölcsey Ferencet idézve kijelentette: „haza, nemzet és nyelv, három egymással válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog.” (…)

– A mai nap alkalom arra, hogy végiggondoljuk Nagykálló kulturális értékeit, kultúránk jelenlegi helyzetét is. Kultúránk és kulturális értékeink nagy része a múltban gyökerezik, példaként említve – a teljesség igény nélkül – Ámos Imrét, Korányi Frigyest, a csodarabbit, Ratkó Józsefet, a Kállai Kettőst, a ránk maradt és újabban felfedezett nagykállói népdalokat. Napjaink kulturális értékei szintén figyelemre méltóak, méltán vagyunk rájuk büszkék. Festők, fafaragók, népi iparművészek, énekesek, magas színvonalon alkotó kézművesek élnek köztünk. Kulturális értékeink közé tartozik a mai kiállítás is, amelyen 36 alkotó, 22 szakágban létrehozott, 180 művét tekintheti meg a közönség – mondta a kiállítás megnyitóján Oroszné dr. Nagy Matild.

A tárlat a Nagykálló Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nagykállói Népművészeti Egyesület közös szervezésében jött létre. A kiállítás a településen élő alkotók, amatőr művészek és kézművesek által készített munkákat hivatott bemutatni. Félegyházi Józsefné, a Nagykállói Népművészeti Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a kiállításra ezúttal is jelentkeztek olyan alkotók, akik első alkalommal mutatják be két kezük munkáját a nagyközönség előtt.

A megnyitó után a szövésről tartott előadást és bemutatót Gráf Zsuzsanna szövő, aki évek óta a Téka Népművészeti Táborok egyik foglalkozásvezetője is.

A X. Nagykálló Kincsei című kiállítás 2020. február 5-ig tekinthető meg a Ratkó József Városi Könyvtárban (Nagykálló, Korányi F. út 1.) a könyvtár nyitvatartási idejében

(hétfő, szerda, péntek 9-15 óra, kedd, csütörtök 9-17 óra között).

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek