A migránsokat hozó „Ancsa” most megvehető

Ukrajnában szállt fel a fedélzetén három afgán és nyolc vietnami állampolgárral az az An–2-es polgári személyszállító repülőgép, amely a Kállósemjén külterületéhez tartozó Péterhalomnál a szántóföldön landolt január 15-én este. Az illegális migránsokat akkor őrizetbe vették, majd pár nappal később a szétszedett repülőt Nyíregyházára szállították, és jelenleg is a megyeszékhely repülőterén van.

Licitálni lehet a bűnjelre

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar június 4-én árverésre bocsátotta a repülőt 1 millió 270 ezer forintos kikiáltási áron.

– A végzésben foglaltak szerint az ukrán hatóságok a rendőrség megkeresésére érdemben nem válaszoltak, az Antonov An–2-es tulajdonosát nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, s a repülőgép iránt jogos igényt senki nem jelentett be – válaszolta az árveréssel kapcsolatos megkeresésünkre dr. Sörös László. A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője hozzátette, az elvégzett helyszíni szemlét követően a repülőgépre, mint bűnjelre a bizonyítás érdekében már nincs szükség, így annak sincs akadálya, hogy előzetesen értékesíthető legyen, ezt a Nyíregyházi Járásbíróság rendelte el február 15-én – tette hozzá a szóvivő. A gép helyszíni szétszerelése, szállíthatóvá tétele, és azóta a tárolása és megőrzése jelentős költségekkel járt.

Szaktanácsadó szakvéleménye alapján határozták meg, hogy a gép 1 millió 270 ezer forintot ér, s ez lett kikiáltási ára is, azonban az ingóárverés szabályai szerint a kikiáltási ár 35 százalékának megfelelő összeggel, jelen esetben már 444 500 forinttal érvényes vételi ajánlat tehető.

– Amennyiben a július 4-én záruló árverés eredménytelen lesz, 3 hónapon belül újabb árverést tűznek ki – közölte dr. Sörös László.

Arra is kíváncsiak voltunk, hol tart jelenleg az ügy.

Tart a nyomozás

– Az embercsempészés bűntette miatt elrendelt nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, s jelenleg is folyamatban van – tudatta dr. Szilágyi László. A megyei főügyészség sajtószóvivője hozzátette: a nyomozás határidejét az ügyész június 15-éig meghosszabbította, azonban szükség esetén ez a határidő ismételten meghosszabbítható. – Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt, s az eddig elvégzett, a folyamatban lévő, illetve a tervezett nyomozati cselekményekről és azok eredményéről a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb felvilágosítás nem adható – jegyezte meg a szóvivő. BM

Csak alkatrésznek

A polgári személyszállító repülőgépről a szárnyakat és a farokrészt leszerelték. A szaktanácsadó közreműködésével készített szakvéleményben foglaltak szerint a repülőgép dokumentációja nem fellelhető, így a sárkányszerkezet, motor, légcsavar, beépített berendezések, műszerek üzemideje nem megállapítható. Az üzemidős berendezések nyilvántartásának hiányában a repülőgépet üzembe helyezni nem lehet. A beépített egyes elemek a jogosított karbantartó szervezetnél a nagyjavítása után alkatrészként használhatóak csak fel. A repülőgép berendezései gazdaságosan nem üzembehelyezhetőek – olvasható az ingóárverési hirdetményben.

KM


Kállósemjén - Bárki megvásárolhatja azt az An-2 típusú gépet, amivel három afgán és nyolc vietnámi állampolgár érkezett Magyarországra még januárban. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar árverései között megtalálható repülő 1 millió 270 ezer forintot ér. A szárnyak és a farokrész leszerelve. A rep...
Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/NKmDno84z9I/3886120
Felkapott
További hírek