A repülővel érkező migránsok nem tudták, hol szálltak fel és azt sem, hogy hová érkeztek

A rend­őrök aznap este ­három afgán és nyolc vietnami állampolgárt fogtak el, akiket idegenrendészeti eljárás keretében meghallgattak, majd őrizetbe vettek. A kállósemjéniek még szerdán is azt találgatták, vajon honnan jöhettek, és kik segítettek nekik.

Nem csak mi voltunk kíváncsiak a mezőn álló gépre: Kovács Györggyel út közben találkoztunk. – Kijöttem megnézni, mert hát Ferihegyre nem járunk mindennap, gépeket sem nagyon látunk – mondta mosolyogva. Ő lakik a legközelebb ahhoz a helyhez, ahol leszállt az AN-2. Éppen a teraszukon állt, amikor jött a gép: azt hitte, leviszi a kéményüket, olyan alacsonyan repült.

Azt hitte, leviszi a kéményt

– Bementem, nem is foglalkoztam az egésszel, és amikor később láttam a fényeket a mezőn, azt gondoltam, hogy vadászok jöttek esti portyára, ahogy máskor is szokták – mesélte a férfi, aki szerint biztos, hogy nem egy migráns volt a pilóta.

– Nekem ne mondja senki, hogy véletlenül szállt le itt, az biztos, hogy profi volt, egyébként hogy tudta volna a fákhoz ilyen közel letenni a gépet? – kérdezte. Sok pletykát hall az esetről: van, aki szerint azért mentek a templomhoz a migránsok, mert ott akarták összegyűjteni őket, mások szerint legalább 20–25-en voltak a gépen. – Mindenki csak találgat – mondta búcsúzóul és hozzátette: ő nem fél, és ha hozzá fordultak volna, a migránsok, még egy szelet kenyeret is adott volna nekik.

A gép bűnjel, amit lefoglaltak

Az AN-2-esen szerdán reggel kezdtek el dolgozni a Nyír Air Service Kft. szakemberei: ahhoz, hogy a gépet a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem felügyeletével a nyíregyházi repülőtérre szállíthassák, el kell távolítani a két szárnyát.


– Tizenhat méter széles, így közúton nem szállítható, ezért van szükség a várhatóan két napig tartó munkálatokra – mondta lapunknak Sógor Csaba rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi-technikai osztályának vezetője. Sokakban felmerült a kérdés: miért kell szétszedni a repülőt, miért nem lehet vele egyszerűen elrepülni Nyíregyházáig? – Ez egy ukrán lajstromozású gép, ami nem rendelkezik a légügyi hatóság engedélyével, azaz legálisan nem használhatja a magyar légteret. Bűnjel, ezért lefoglaltuk és nem maradhat itt – mondta az alezredes, hozzátéve: a gépben 13-15-en férnek el, de súlytól függően ettől több utast is elbír az AN-2.

Dr. Fedor Ritát is a gép mellett találtuk. A rendőrségi szóvivő azt mondta: az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, már felvették a kapcsolatot az ukrán és a román társszervekkel is.

Egy menekültstátuszt kért

– A migránsok nem tudták, hol szálltak fel a gépre, és azt sem tudták, hová érkeztek: az egyik afgán állampolgárnak például az volt az első kérdése, hogy juthat el Magyarországra.

– Nem volt náluk telefon, hetek óta úton lehettek, elvesztették az időérzéküket. A tizenegy külföldi állampolgár egyike menekült státusz iránt folyamodott, a többieket kiutasítják az országból – mondta a szóvivő, akitől megtudtuk: a rendőrség hétfő este óta nagyobb létszámmal van jelen a környéken, hogy a lehető legrövidebb időn belül felkutassák a pilótát, a gép személyzetét és azokat, akik segíthették az embercsempészeket.

KM-SZA


Ha kell, haladéktalanul telefonáljanak!

– Nem tudjuk, hogy pontosan hányan voltak a gépen, előfordulhat, hogy egy–két migráns van a környéken, ezért azt kérjük a lakosságtól, hogy ha látnak olyanokat, akik nagy valószínűség szerint nem magyar állampolgárok, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi telefonszámon – fűzte még hozzá dr. Fedor Rita.


Kállósemjén - A rendőrök Kállósemjén térségében fogtak el három afgán és nyolc vietnami állampolgárt. Szabadnapos rendőr riasztotta szolgálatban lévő kollégáit azzal a bejelentéssel, hogy a kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt észlelt hétfőn késő este. A Szabolcs-Szatmár-B...

Kállósemjén - Ukrán lajstromjelű és valószínűleg keleti irányból érkezhetett az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - tudta meg az MTI tudósítója szerdán a helyszínen. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-...

Kállósemjén - A rendőrök Kállósemjén térségében elfogták a három afgán és nyolc vietnámi állampolgárt. Szabadnapos rendőr riasztotta szolgálatban lévő kollégáit azzal, hogy kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt észlelt 2018. január 15-én 19 óra körül. A Szabolcs-Szatmár-Bereg ...
Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/KxVyRQgMyE8/3739526
Felkapott
További hírek