Asszonyi bűnök színpadi sikere

Arany minősítést szereztek hétvégén a Gyomaendrődön rendezett XXX. Országos Diákszínjátszó Találkozón a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kilencedikes drámás diákjai. A kiváló teljesítmény miatt kalapot emelhetünk a csapat előtt, bár itt ennél sokkal többről van szó, hiszen ezek a gyerekek mindössze nyolc hónapja tanulják a mesterséget.

Lerágott almacsutka

– Az országos gálán – ahol a diákszínjátszók legjava mutatkozik be és méreti meg magát – minden évben több elő­adással veszünk részt. Az idén két helyszínre, Gyomaendrődre és Pécsre szervezték a találkozót – mondta el érdeklődésünkre Vona Éva drámatanár.

Hozzátette, az április eleji nyíregyházi regionális versenyről két megyei csapat is meghívást kapott a gyomaendrődi országos találkozóra: a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Zsöllye Színköre a Hullám című darabbal és a korányis kilencedikesek az Asszonyállat című elő­adással, amit ő jegyez rendezőként, a koreográfus pedig Demarcsek Dániel.

– Már a cím is árulkodó, azt kívántuk jelezni, hogy a nő, az asszony, az anya, aki a kapcsolat, a család érzelmi biztonságát adja, bizony, követhet el bűnt. Három székely népballadát dolgoztunk fel, az egyikben az anya a pénzes ládikát választja a gyermeke helyett, a másikban az asszony mulatni akar, ezért hiába könyörög a gyermeke, nem megy haza a haldokló férjéhez.

A harmadikban pedig a nő elhagyja a családját a katona szeretője kedvéért, akit később megöl, mert kiderül a férfiről, hogy maga is egy utolsó gyilkos. Végül álruhában visszatér a férjéhez és a kisgyermekéhez. Az előadás plakátja beszédes: egy csutkáig rágott almát ábrázol, utalva a paradicsomi fáról szakított gyümölcsre, amibe Éva beleharapott.

– Mindezeket kiegészítettük egy kis kiállítással, amiben régi és friss újságcikkeket ollóztunk össze többek között a tiszazugi asszonyokról, akik közel háromszáz férfit mérgeztek meg a faluban egy-másfél évtized alatt a bába segítségével, aki az arzént adta, hogy iszákos, hűtlen, teherré vált rokonaikat, férjeiket tegyék el láb alól, vagy Európa legkegyetlenebb férjgyilkosáról, illetve arról a párról, akik nemcsak megölték, de barátaiknak fel is szolgálták vacsorára egyikük szeretőjét.

A lányok fehér ruhában, mezítláb álltak színpadra, a tiszta, gyermeki népi játékoktól a férjhez menetelen át fokozatosan jutottunk el az asszonyi, anyai tragédiákig, ami nagyon tetszett a szakmai zsűrinek.

Tetszett a zsűrinek

A kállói csapatnak az országos gála előtt egyetlen nappal súlyos problémával kellett szembesülniük: az egyik szereplő betegség miatt nem vehetett részt az előadásban.

– A főpróba után, az indulás előtti délután derült ki, de a gyerekek egyáltalán nem estek kétségbe, fantasztikus munkával átosztották a szöveget, ami egy harmincperces előadás esetében nem kis feladat. Estébe nyúlóan próbáltunk, ahogy másnap reggel a buszon és a fellépés előtt, a függönyök mögött is, ahol még egyszer, utoljára hangtalanul tátogva lejártuk a darabot.

Az előadás nagyon jól sikerült, a zsűri nem vett észre semmit, sőt megjegyezték: sokkal egységesebb volt, mint a nyíregyházi regionális találkozón – jegyezte meg Vona Éva. Az Asszonyállat az arany minősítésen túl különdíjat kapott a folklórkincs személyessé tételéért. Ugyanezt az elismerést vehette át a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Zsöllye Színköre a Hullámban nyújtott hiteles színészi játékért és az elkötelezett közéleti felelősségvállalásért.

Az április végi, pécsi találkozóra meghívást kapott a 11–12. osztályos drámások Hol volt, hol nem… és a biri Dankó Pista Gimnázium Terne Cserhaja Színkörének Se Istenem, se hazám című elő­adása Demarcsek Zsuzsa rendezésében.

CsA

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/6HI2Wik392Q/4208954
Felkapott
További hírek