Asztali tamburások rekordja

A szervezők, illetve támogatók – a Rózsafa Citera együttes, az Arcadelt Művészeti Egyesület, a Nagykállói Oktatási, Műsorszolgáltató, Közművelődési és Szociális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Vivaldi Alapfokú Művészeti Iskola – szeretnék itt Szabolcsban megdönteni a legnagyobb létszámú citerazenekar magyarországi rekordját, amelyet 2004-ben Sándorfalván állítottak fel.

Százhatvan tamburás

Akkor ott összesen 130 citerás zengette meg egyszerre a hangszerét, ami már önmagában is csodálatos hangzást eredményezett, most viszont ettől is nagyobb összhangzatra készülnek. Minderre jó esélye is van a kezdeményezőknek, tudtuk meg Rózsa Zoltántól a rekordkísérlet egyik ötletgazdájától, mivel már most 160 asztali tamburás tett ígéretet arra, hogy mindenképpen része kíván lenni a rendkívüli rekordállításnak, s ezzel előzetesen „meg is töltötték” a 160 férőhelyes csűrt.

Különleges zenei kínálat

Természetesen minden az előírtaknak megfelelően alakul majd, a rekordkísérlet a Magyar Rekordszövetség hitelesítésével nyer igazolást; a rendezvényt pedig a Vass Lajos Népzenei Szövetség is támogatja. A rendezők úgy tervezik, hogy délelőtt 11 órától egy nagyszabású hangpróbát tartanak, s majd csak akkor csapnak igazán a húrok közé, ha a nap delelőre ér, esetleg egy órával később.

A zenei kínálat sem lesz akármilyen, hiszen Kodály Zoltán 92 éve, méghozzá Nagykállóban felgyűjtött Kállai kettősének dallamai csendülnek fel, az 1926-os, november 7-ei jeles zenetörténeti dátum tiszteletére. Elhangzik a „Felülről fúj az őszi szél”, a „Kincsem komámasszony” és a „ Nem vagyok én senkinek sem adósa” kezdetű dal is, s a produkciót egy vagy két táncospár bemutatkozása színesíti, hogy ne csak a fül, de a szem számára is maradjon valami emlékezetes.

– A rekordkísérlettel egybekötve megemlékezünk Kodály Zoltánról és a nemrégiben elhunyt Joób Árpádról is, akinek kiemelkedő szerepe volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei népzenei élet felvirágoztatásában. A produkciót egy finom ebéd előzi meg, amelyre minden résztvevő „citorást” meghívunk, az utolsó akkordok elhangzása után pedig fergeteges táncház várja a díszes kompániát – tette még hozzá Rózsa Zoltán, elárulva azt is, hogy a megye művészeti iskolásai mellett ezidáig már Békés és Borsod megyékből, a Hajdúságból, s a szervezők legnagyobb örömére a határon túli Szatmárnémetiből és Nagykárolyból is jelentkeztek résztvevők.

MJ

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/Sp3bBCDBuSA/3773023
Felkapott
További hírek