Az egykori miniszterelnökre emlékeztek

– Az 1942-ben miniszterelnökké kinevezett Kállay rendkívül nehéz feladatot kapott Horthy Miklós kormányzótól – többek közt ez is elhangzott azon a megemlékezésen, melyet szombaton rendeztek Kállósemjénben az impozáns Kállay kúriában.

Leszármazottak az eseményen

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Kállay, a Horthy és a Bessenyei család több leszármazottja is. Komiszár Dénes történész köszöntőjében ünnepnapnak nevezte a szombati napot, majd dr. Simon Miklós, a térség ország­gyűlési képviselője méltatta a rendezvényt és a jelentős állami támogatással megújult kúriát.

– Sokat dolgoztunk azon, hogy a szocializmusban leépült kúria megújulhasson – fogalmazott dr. Simon Miklós.

A nagyközség polgármestere, Belicza László egy missziónak fogja fel Kállay Miklós egykori miniszterelnök emlékének ápolását.

– A projekt 2012-ben kezdődött, de sosem ér véget, hiszen folyamatosan foglalkozni, törődni, kutatni kell ezt a korszakot – utalt Kállay Miklós és Horthy Miklós történelmi jelentőségére a polgármester.

Kállay Helén, Kállay Miklós unokája a magyarországi újratemetés jelentőségéről szólt, megjegyezte: volt olyan időszak, mikor nagyapját csirkefogónak titulálta a kor, de szerencsére ez a felfogás már a múlté.

– Ma már tárgyilagosan tudunk beszélni Kállay Miklósról és Horthy Miklósról, akik mindketten tartózkodtak a szélsőségektől, ma már reálisan meg tudjuk ítélni történelmi szerepüket – fogalmazott a szombati kállósemjéni eseményen Horthy Éva, az egykori kormányzó leszármazottja.

Kudarcra volt ítélve

A kállósemjéni konferencián elhangzott: Kállay Miklós ki akarta vezetni az országot a háborúból, ám ma már tudjuk, hogy törekvései eleve kudarcra voltak ítélve.

TG

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/DjwyuJJHC44/4017645
Felkapott
További hírek