Bemutatkozik a Nagykállói Népművészeti Egyesület

A NAGYKÁLLÓI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

 

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Nagykállói Népművészeti Egyesület.
A tagok létszáma jelenleg 40 fő, akik közül sokan számos rangos eredménnyel büszkélkedhetnek, mint például Ámos Imre-díj, Király Zsiga-díj, népi iparművész cím. Az egyesület szervezésében kerül megrendezésre kétévente a Csipkekészítők Nemzetközi Találkozója és Konferenciája, mely 2018-ban már a nyolcadik volt.

Az egyesület vezetője Félegyházi Józsefné elmondta, hogy a két évtizeddel ezelőtti alapítás elsődleges célja az volt, hogy összefogják a kultúra és a népművészet iránt érdeklődőket. A fennállása során eltelt években, az egyesülethez csatlakozott a csipkeverő kör, a kézimunkakör, a csuhésok, fafaragók, szövősök és más népművészeti ágak képviselői. Az évek során a létszám mellett a szakágak száma is bővült, például 2-3 éve selyemfestő is munkálkodik az egyesületben.

Az egyesület értékteremtő és -megőrző munkáját részben önkormányzati támogatások, másrészt pályázati források révén biztosítja. Míg az előbbiből a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket szerzik be, utóbbi útján nyertek már projektort, laptopot, fényképezőgépet, telefont is.

Hétközbeni alkalmaik keretében szerdán a kézimunkakör, csütörtökön a felnőtt csipkeverőkör, pénteken a gyermek csipkeverőkör, illetve bélyegszakkör működik. A foglalkozások 2014 májusától az önkormányzat épületében biztosított földszinti teremben kerülnek megrendezésre, ahol 3-4 hetente frissülő állandó kiállítás áll az érdeklődők rendelkezésére.

Az „Alkotódélután” címmel vasárnaponként, pályázati forrásból megvalósított foglalkozásokon, különböző népi szakágakba vezetik be a kreatívkodni vágyókat. Egy-egy alkalmon a résztvevők 4 óra alatt (14.00-18.00 óráig) sikeresen el tudják sajátítani az aktuális szakág alapjait, s el tudják készíteni a megálmodott tárgyat, biztosítva a sikerélményt. A foglalkozások a járványhelyzet okán jelenleg szünetelnek.

A hétközbeni és hétvégi alkalmak lehetőséget nyújtanak a teljesen kezdők számára is abban, hogy rá tudjanak hangolódni a népi kézművesség azon ágára, mely szikrát gyújtva bennük, biztosítja a kreatív elfoglaltságot és kikapcsolódást a jövőre nézve. Alkalmaikra szeretettel várják a népművészet iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat, a tagfelvételnél létszámstop nincs.

Az egyesület célul tűzte ki a kállai hímzés népszerűsítését, a feledésbe merülő kállai motívumok országos szintű megismertetését, öregbítve Nagykálló hírét, helyi kuriózumai, így többek között a Kállai Kettős, a csipketalálkozó, s a Harangod mellett.

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek