Búcsú Nagykálló egykori polgármesterétől


Türelemmel és méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után 82 esztendős korában elhunyt Fodor János, aki 1980 és 2002 között tanácselnöki és polgármesteri tisztséget töltött be Nagykállóban. Budapesten született 1936-ban. Az általános iskolai tanulmányait már Nagykállóban fejezte be, majd a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolában érettségizett.

Díszpolgárrá választották

A Közgazdasági Technikum elvégzése után a Felsőfokú Tanítóképzőben szerzett oklevelet, majd az Agrártudományi Egyetemen diplomázott. Munkáját pénzügyi területen kezdte, huszonegy évig a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott, majd tíz éven át Nagykálló tanácselnöke, a rendszerváltást követően 12 évig pedig a polgármestere volt. Testvérvárosi kapcsolatot épített ki a németországi Metzingen és a kárpátaljai Técső városaival.

Fejlődött a város

A városért végzett áldozatos és fáradhatatlan munkáját több kitüntetéssel is elismerték, a legmagasabb kitüntetésként átvehette a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is. Metzingen (2004), majd Nagykálló (2006) is a dísz­polgárává választotta.

Nyugdíjba vonulása után gazdag tapasztalatával, szakmai tudásával és szerteágazó kapcsolataival tanácsadóként segítette utódja, Juhász Zoltán polgármester munkáját. Munkássága során sokat fejlődött az egykori nagyközség, s elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy megvalósulhasson a nagykállóiak régi álma, hiszen szeretett városa harminc évvel ezelőtt, 1989-ben újra városi rangot kapott. Szívén viselte az oktatást, mindent elkövetett az oktatási rendszer feltételeinek javítása érdekében.

Mindennek köszönhetően az általános és középiskolák épületei több tanteremmel és tornateremmel bővültek, illetve megépült egy új óvoda, és korszerűsödött a bölcsőde. Beépült továbbá a Korányi Frigyes Gimnázium tetőtere és az intézmény kapott egy 250 férőhelyes kollégiumot is. A gimnáziumban az ő nevéhez fűződik az országos beiskolázású német két tanítási nyelvű oktatás beindítása. Polgármestersége idején sok új értékkel lett gazdagabb Nagykálló: a lakásépítések mellett új utcákat nyitott a város, új építési telkek alakultak, tovább nőtt a szilárd burkolatú utak száma, bővült az ivóvíz-, a villany- és a telefonhálózat, valamint kiépült a szennyvízcsatorna-hálózat is.

Fodor János nagy szerepet játszott abban is, hogy 1985-ben megkezdte működését Nagykálló-Harangodon a Téka népművészeti tábor, amely napjainkra az ország legnagyobb hagyományőrző összművészeti rendezvénye lett.

Emberség, szakértelem

Családja biztos, támogató háttér volt a munkája során. Feleségével, Erdős Erzsébettel 57 évig éltek házasságban, két fiuk született: János és István, akik négy unokával ajándékozták meg. Számára örömünnep volt minden velük való találkozás. Embersége, szakértelme, lokálpatriotizmusa példaképül szolgál a város valamennyi lakója számára.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

– Nagykálló Város Önkormányzata –

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/N3SFsAgXTvc/4179695
Felkapott
További hírek