Bürkös-nap is szerepel az idei Téka tábor programján Nagykálló-Harangodon

Magyarország legnagyobb hagyományőrző táborában a látogatók egy helyen ismerhetik meg és sajátíthatják el a néptáncot, a népzenét, a kézművességet és meríthetnek az autentikus népi kultúrából.

A szervezők tájékoztatása szerint az idei rendezvényen négyféle – szeghalmi, haranglábi román, marossár-pataki és bukovinai – néptánc lépéseit sajátíthatják el a résztvevők az ország elismert néptáncpedagógusai segítségével. A július 28-ig tartó tábor valamennyi napján lesz tánctanítás, amelybe az “aprókat” és a kicsit nagyobb gyerekeket is bevonják majd. Aki csak a hangulat kedvéért látogatna el a nyírségi kisváros határába, azoknak esténként táncházat szerveznek a bálgazdák.

A hajnalig tartó táncházakban a Bürkös, a Juhász és a Zöldsátor zenekarok húzzák a talpalávalót. A Nagykállóban 1998-ban alakult Bürkös zenekar húszéves jubileumának tiszteletére július 25-én egy önálló Bürkös-napot is szerveznek, amelyen kiállítás mutatja be az együttes történetét, eddig kapott díjait és elismeréseit. A napközbeni “ínyenc” táncoktatás után este a Bürkös ad koncertet a tábor lakóinak, a napot pedig vigadalom zárja majd.

A programsorozat ideje alatt lesz agyagozás, bőrművesség, csuhézás, fafaragás, gyékényezés, gyöngyfűzés, kemencézés, de megtanulható lesz a beregi keresztszemes hímzés, a kovácsmesterség, a nemezelés, a szövés, a vályogvetés és a vesszőfonás minden fortélya. A táborzáró napon a résztvevők és a táncmesterek adnak műsort, este a közös tábortűzzel ér véget az idei Téka Nagykállóban.

– MTI –

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/F75qjQThD8E/3927130
Felkapott
További hírek