(Drog)helyzet van

Az ismert toxikológus főorvos, dr. Zacher Gábor tartott előadást Nagykállóban. A „Droghelyzet van” és a „Kiégés”címmel meghirdetett prezentációi iránt nagy volt az érdeklődés.

Dr. Zacher Gábor toxikológus évek óta a leggyakrabban megszólaltatott orvos az országban. Mindegy, hogy drogokról, ünnepi depresszióról, túlzott alkohol- vagy gyógyszerfogyasztásról van éppen szó. A hírverésen túl, nevelő céllal is nyilatkozik, mellyel fontos információkat képes átadni az embereknek, főleg a fiataloknak.

-A függőségek mára szerves részévé váltak életünknek. Ránk talál, körülvesz, nem ereszt. Függőnek lenni betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei. Amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett rossz függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás. De mi a helyzet a többi függőséggel? A túlzott koffein és csokoládé fogyasztásával, a rengeteg vásárlással, a folyamatos számítógép, illetve okostelefon használattal, valamint a rögzötté vált edzés gyakorlatával – hangzott el dr. Zacher Gábor toxikológus „Droghelyzet van” című előadásán, amelyet Nagykálló Város Önkormányzata az EFOP pályázat keretein belül szervezett. A főorvos beszélt arról is, hogy ma Magyarországon közel másfél millió közösségi média függő van, ami a többi szenvedélybetegséggel azonos, és mellettük még ott van 800 000 alkoholfüggő és 20 000 kábítószeres.

Kiégés prevenciós előadásában rámutatott arra, hogy könnyen belecsúszhat például az alkoholizmus csapdájába az, aki a munkából hazatérve nap mint nap megiszik némi szeszes italt, hiszen a „lazuláshoz” időről időre egyre több alkoholra lesz szüksége. A magyarok átlagosan 14 liter alkoholt fogyasztanak évente, ezzel a 8. helyen állnak az európai rangsorban. Olyan országok „előzik meg” hazánkat, mint Ukrajna, Oroszország, Románia, Fehéroroszország, Bulgária. A statisztikák szerint kevesebb a női alkoholbeteg, mint a férfi, és a nők gyakrabban kérnek segítséget a leszokáshoz. Zacher Gábor szerint a burnout, vagyis a kiégés, elsősorban stresszkezelő tréningekkel előzhető meg, aminek legfontosabb eleme azonban az egészséges életmód. Dr. Zacher Gábor toxikológus, azt tanácsolja, hogy időnként álljunk meg, nézzünk a tükörbe egy pillanatra és mérjük fel hová vezet az az út, amin éppen járunk. Esetleg kell e változtatni az addig megszokott életünkön.

Forrás: http://nagykallo.hu/droghelyzet-van/
Felkapott
További hírek