Egyedülálló kezdeményezés Nagykállóban

A maga nemében egyedülálló kezdeményezés indult útjára Nagykállóban, amely a közösségi oldalaknak és az online hírportáloknak köszönhetően már az ország számos pontján terjed és példaértékűnek bizonyul.

 

Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. április 11- én tartott ülésén döntött arról, hogy a város költségvetéséből 1 000 000 forintot különít el arra, hogy a város területén élő, chip regisztrációval nem rendelkező kutyák is megkapják a szükséges ellátást. Ez az összeg a helyi állatorvos által elvégzendő chipezés, veszettség elleni védőoltás és ivartalanítás díját fedezné, amely ebenként kb. 18 000 Ft. Mivel a törvény konkrét szabályokat határoz meg a kutyatartással és az állatokkal való bánásmóddal kapcsolatban, ezért Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete ezzel az intézkedéssel a kutyatulajdonosoknak szeretne segítséget nyújtani a tartásra vonatkozóan. A hatályos jogszabály figyelmen kívül hagyása nem csak magát a kutyát veszélyezteti, de állandó veszélyt jelent a tágabb környezetre: a közbiztonságra, a köztisztaságra és a közegészségügyre is, egyúttal a prevencióval szeretnék elérni, hogy ne legyenek utcán kóborló, azonosítatlan állatok, amelyek befogás utána a gyepmesteri telepre kerülnek. Nagykálló Város Önkormányzatának határozott álláspontja, hogy nem az utcán kószáló ebeket kell „büntetni”, hanem a városlakókat a felelős állattartásra tanítani.

A chipezés és ivartalanítás igénylése iránti kérelmet 2019. május 1-től Nagykálló Város Polgármesteri Hivatalának ügyfélszolgálatán (Kállai Kettős tér 1. szám alatt) lehet benyújtani. A kérelmek átvehetők a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, vagy letölthetők a www.nagykallo.hu oldalról. A felhívásra (chipezésre, védőoltásra, ivartalanításra egyben) azok a Nagykálló Város közigazgatási területén élő tulajdonosok jelentkezhetnek, akiknek kutyája legalább a hat hónapos kort elérte. Ezt az állatorvos külső vizsgálat elvégzése után is meg tudja állapítani. Magát a kutya tulajdonosának valló személynek írásban kérnie kell az állat ivartalanítását az állatorvostól. Kérünk minden kutyatulajdonost, aki a szükséges, jogszabály által előírt kötelezettségét még nem teljesítette, éljen ezzel a lehetőséggel!

 

Bereczki Mária

Nagykálló Város jegyzője

Forrás: http://nagykallo.hu/egyedulallo-kezdemenyezes-nagykalloban/
Felkapott
További hírek