Elballagtak a nagykállói középiskolások is

A nagykállói középiskolákban pénteken tartották a ballagási ünnepségeket. Kora délután a MSzC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumában és a MSzC Kállay Rudolf Szakközépiskolában búcsúztak a végzősök.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnáziumában négy osztály, közel száz tanulója ballagott idén, akik oktatás, közszolgálat és közgazdaság szakmacsoportban tanultak: 12. A (osztályfőnök: Csizmadia Zoltánné), 12. B (osztályfőnök: Diószegi Béláné), 12. C (osztályfőnök: Tóthné Várnai Judit), 12. D (osztályfőnök: Vass Árpád).

– A ballagás olyan ünnep, amelyben egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az útra hívás és az új iránti kíváncsiság. Búcsúzás… Talán ezt a legnehezebb szavakba önteni. Úgy érzem, sokkal többet mondana, ha megölelnénk egymást, hiszen a szavak néha nem mondanak eleget, s nem mindig fejezik ki azt, amit itt mindnyájan érzünk – mondta Szabóné Lipkovics Ildikó, a MSzC Budai Nagy Antal Szakgimnázium igazgatója az intézmény ballagási ünnepségén. Majd gondolatait azzal folytatta, hogy ezen a napon feldíszítették ugyan az iskolát, útravalónak szánt mottót írtak a táblára, könyvet, tarisznyát készítettek a ballagó diákoknak, de mégsem ragyog minden úgy, ahogy egy ünnepen illenék. „Az ünnepbe ilyenkor ugyanis egy kis szomorúság keveredik. A búcsúzás pillanata mindenkiben vegyes érzelmeket kelt” – tette hozzá az igazgatóasszony.
A Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolájában is pénteken tartották a ballagási ünnepséget a szociális gondozó és ápoló (11. A – osztályfőnök: Kiss Bernadett), kőműves és hidegburkoló, bádogos (11. B – osztályfőnök: Tóth Tamás László) és a pincér, szakács (11. C – osztályfőnök: Kaplanyi Anett) szakmacsoportok végzős tanulói. A Korányi Frigyes Gimnáziumban a 12. A – magyar-német két tanítási nyelvű osztály (osztályfőnök: Felföldi Ilona), 12. B – humán-reál gimnáziumi osztály (osztályfőnök: Gáspár Ágnes), 12. C – angol nyelvi előkészítő – informatika osztály (osztályfőnök: Papp Sándorné), 12. D – általános – dráma osztály (osztályfőnök: Révész Rita) maturáló fiataljai ballagtak.
– Tervekkel, álmokkal és vágyakkal álltok itt most, és talán nem látjátok, nem értitek, hogy mi értelme volt a sok tanulásnak, az elmúlt évek erőfeszítéseinek. Nem baj, ha így érzitek! Többet kell ahhoz élni és tapasztalni, hogy igazán felismerjétek az iskola, a műveltség, a tudás és a helyes magatartás jelentőségét. Mire bölcsek lesztek, mire bejárjátok a saját utatokat, megtanuljátok, hogy a problémáktól nem félni kell, hanem örömmel fogadni azokat, hiszen minden történésnek – jónak és rossznak – oka és szerepe van. A dolgok összefüggnek és össze is tartoznak – így szólt a ballagó diákokhoz Bobonka Gyula, a Korányi Frigyes Gimnázium igazgatója, majd a következő „útravalóval” folytatta: „Soha ne legyetek szürke, átlagemberek, hiszen mindnyájatokban ott készül kiteljesedni az egyéni adottságok látszólag véletlenszerű halmaza, amiből csak ti tudtok működő rendszert felépíteni.”

A gimnáziumok és a szakgimnáziumok tanulói a mai napon már túljutottak az első „tudáspróbán”, a magyar írásbeli érettségin. Az írásbeli számonkérések egyébként május 26-ig tartanak, szóbeli érettségi vizsgát pedig június 30-ig tesznek majd a maturálók. A szakközépiskolák végzősei szintén május hónapban írásbeli-, majd gyakorlati vizsgán adnak számot tudásukról.

Forrás: http://nagykallo.hu/elballagtak-a-nagykalloi-kozepiskolasok-is/
Felkapott
További hírek