Elképesztő árakon vesztegetik a lakásokat Nyíregyházán?


Az értékesítőhálózatok szerint már-már irreális négyzetméterárat kérnek el a tulajdonosok a keleti régióban is. Ennek ellenére, aki vásárolni szeretne, nem akarja elszalasztani a lehetőséget, és akár alku nélkül belemegy az adásvételbe.

A nyáron csak Nyíregyházán havonta 30–35 lakás cserélt gazdát, a fészekrakók és a családok kihasználják az államilag támogatott lakáshitel-konstrukciókat, valamint a többgyerekesek a CSOK-ot is kérik. Még akkor is, ha köztudott, hogy ez a szektor hullámzik: egyszer fent, máskor lent mozognak az árak, a kispénzűeknek a túlzó árak miatt már egy jó ideje lejjebb kell adni az igényeikből.

–Költözésre adtuk a fejünket, két gyerekkel már nem fértünk el az alig másfél szobás albérletben, és szüleink is rágták a fülünket, hogy a méregdrága lakbér helyett, mégiscsak a saját lakásunkért fizetnénk, ha bevállaljuk a hiteltörlesztőt. Nem tudnám megmondani pontosan, mennyi lakást néztünk meg az elmúlt négy hónapban, amíg végül is megtaláltuk a számunkra megfelelőt– mondta el Galambos Beatrix.

Lejjebb adnak az igényekből

– Mellbevágó volt szembesülni a vidéki viszonylatban is igen magas árakkal, még akkor is, ha köztudott, hogy szárnyal az ingatlanpiac. Új építésű lakásban nem gondolkodtunk, s mivel a belvároshoz közel esőkre nem telt volna, ezért a pénztárcánkhoz mérten Nyíregyháza agglomerációjában kezdtünk kutatni az új családi fészek után. Az elvárásunk csupán annyi volt, hogy a két kicsi gyerek mellett ne kelljen sokat bíbelődni a felújítással, beköltözhető állapotban legyen az ingatlan, amit egy tisztítófestés után birtokba vehetünk – folytatta a fiatalasszony.

– Nagykállóban találtunk egy házat, csinos kis udvarral, a tetőszerkezetet, a nyílászárókat frissen cserélték, megalkudtunk az árban, a szerződést megkötöttük, most a hitelfolyósításra várunk, mert a tanyás ingatlant át kell minősíttetnie a tulajdonosnak, hogy megfeleljen a CSOK-nak – mondta el Galambos Beatrix, aki szerint bár az utóbbi időben sokat enyhítettek a banki procedúrán, a hitelfolyósítás azért nem megy egyik napról a másikra.

– Egy 27 négyzetméteres garzonért 11 milliót is elkérnek, főleg ha felújították. Ezeket már mi is irreálisnak tartjuk a kínálati oldalon – tudtuk meg Sereginé Jánvári Enikőtől, az egyik nyíregyházi ingatlanforgalmazó iroda vezetőjétől. Felemás helyzet állt elő, ugyanis sokkal több lakás is elkelne, mint amennyi jelenleg eladó a megyeszékhelyen.

Ezek már irreális árak!

Keresleti piac van tehát, ami tovább tolja felfelé az árakat. Jellemzően, aki egyszer már megégette magát, s lemaradt egy jó vételről, nem kockáztat, néhány százezer forinton nem alkudozik – mondta el a szakember, miért is az eladók kezében van az ütőkártya.

Mindezért a lakáspiaci növekedés a megyeszékhelyen is megmaradt, s a nyáron csak Nyíregyházán havonta 30-35 lakás cserélt gazdát, az ingatlanértékesítés java része a használt lakások piacán történik – tárta fel az ingatlanos regiszterük adatait.

– Jósavárosi 72 négyzetméteres lakásból költöztünk egy 162 négyzetméteresbe négy gyerekkel kinőttük a régit, szükségünk volt a nagyobb élettérre. A gyerekek a belvárosban járnak óvodába, iskolába, ezért szerettünk volna közel maradni a központhoz, ám ekkora méretű új építésű lakást nem találtunk, az árak pedig brutálisak – mondta el lapunknak Hlatkyné Egyed Zsuzsa. Hlatkyék ahogy gyarapodtak, úgy voltak kénytelenek nagyobb lakást keresni, az állami támogatást ők is igénybe vették, azóta beköltöztek, a gyerekek berendezkedtek, hamar megszokták az új helyet.

Eladni nem kihívás

Az év elején a tervező asztalról keltek el az új építésű lakások, ez annyit jelent, hogy magas áron hamar túlad rajtuk az építtető, a vásárló pedig mélyen a zsebébe nyúl – folytatta Sereginé Jánvári Enikő az elemzést.

Az új építésű, modern ingatlanok négyzetméterára eléri a 400–420 ezer forintot, a használté az országos 300 ezer forintos átlaghoz közelít a szabolcsi megyeszékhelyen.

– Tavasszal a hitelezés pörgött: a CSOK az önerőbe beforog, túl nagy hitelt nem vesznek a nyakukba az emberek, addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér.

Elemzők szerint két-három évvel ezelőtt nagyobb esélyük volt a családoknak a költözésre, új lakás vásárlására, az árak miatt meggondolják, belevágjanak-e, s nagy kérdés, hogy az októbertől életbe lépő szigorúbb adósságfék-szabályok hogyan fogják befolyásolni a lakáshitelek piacát, és a hitelezési kedvet.

– Érdekesség viszont, hogy szinte fej fej mellett haladt a kis alapterületű lakások, és a családi házak iránti érdeklődés, Nyíregyházán elmúlt az az idő, amikor az ingatlanosok körbecsodáltak egy „családi házas vevőt”, jelenleg a 3 – 4 milliós vidéki családi házaktól kezdve, a 90 milliósig eladható minden.

– Általános jelenség továbbra is, hogy a fiatalabbak a nagyvárosokhoz közel szeretnének lakni, ahol több a munkalehetőség – fűzte hozzá Sereginé Jánvári Enikő.

KO

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/oKaHZ_jAEp0/3988538
Felkapott
További hírek