Emlékmenet a doni hősökért

Az elmúlt hétvégén, szombat délután Nagykállóba érkeztek a Honvédsuli Kadét Program növendékei, akik idén már 7. alkalommal szervezték meg emlékmenetüket a Don-kanyar áldozatainak 76. évfordulója alkalmából. A menettáv két szakaszban, összesen 200 km, amit a résztvevők nyolc nap alatt, naponta legalább 25 km-es szakaszokban teljesítenek úgy, hogy a menet során érintett települések világháborús emlékhelyeinél koszorút helyeznek el.

A közel harminc főből álló menet nem sokkal 14 óra után Biri felől érkezett Nagykállóba, majd a városközpont érintése után a temetőben lévő I. és II. világháború áldozatainak tiszteletére emelt emlékműnél tartottak megemlékezést.

– A mai napon a 2. magyar hadsereg tragédiájára emlékezünk. Tisztelgünk azon katonák emléke előtt, akik a II. világháborúban a Don folyó mentén, embertelen körülmények között vívott harcok során vesztették életüket – mondta emlékezőbeszédében Juhász Zoltán polgármester, majd hozzátette: „tisztelgünk az elesettek, a hadifogságba kerültek és a sok viszontagság után hazatérők előtt. A II. világháború már az első néhány hónapban olyan óriási emberáldozatot követelt a hadban álló felektől, amilyenre az emberiség addigi történelme során még nem volt példa” – mondta Nagykálló Város polgármestere. Ezután Szabó Noémi, a Nagykállói Általános Iskola tanulója verset adott elő, majd Trella Tibor görögkatolikus lelkész emlékezett a hősökre és mondott imát. A nagykállói megemlékezésen a koszorúzást követően a kadétok díszlövést adtak le, ezzel is tisztelegve az elesett hősök emléke előtt.

Forrás: http://nagykallo.hu/emlekmenet-a-doni-hosokert/
Felkapott
További hírek