Emléktáblát avattak

Kodály Zoltán városukban végzett népdalgyűjtő munkájának emlékére „Tiszta forrás település” emléktáblát avattak március 6-án Nagykállóban, amelyet a református parókia épületén helyeztek el.

– Kodály Zoltán az 1920-as években népdalgyűjtő útja során több alkalommal járt Nagykállóban. Ennek egyik emblematikus helyszíne a református parókia, ahol a mester 1926. november 7-i látogatásakor három táncos pár és Balázs Ferke zenekarának közreműködésével bemutatták neki a Kállai Kettős táncballadát, amit két évvel később fonográfra is rögzített. Kodály Nagykállóban végzett gyűjtése során, a Kállai Kettős három ismert népdala mellett, több mint 50 népdalt jegyzett le. Gyűjtőmunkáját városunkban utódai is folytatták, melynek eredményeként a Néprajzi Múzeum birtokában lévő 266 hangfelvétel, több, rövidebb filmfelvétel és az itt gyűjtött népdalokról készült kottajegyzetek, képek bizonyítják, hogy Nagykálló egyedülállóan értékes néprajzi és népzenei kinccsel rendelkezik – mondta az eseményen Babik Brigitta, a Szilágyi István Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa, aki beszélt arról is, hogy az emléktábla avatását azért időzítették erre a napra, mert 51 évvel ezelőtt, március 6-án hunyt el Kodály Zoltán zeneszerző, népdalgyűjtő, zenepedagógus.

2014-ben indult el az a kezdeményezés, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Néprajzi Tagozata és az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Zenetudományi Intézete minden évben „Tiszta forrás település” címet adományoz azoknak a Kárpát-medencei településeknek, amelyeken az elmúlt évtizedekben a magyar népművészeti, néprajzi gyűjtők legnevesebbjei a népi kultúra felbecsülhetetlen kincseinek feltárásán munkálkodtak.

2017-ben a MTA BTK Zenetudományi Intézet, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza közösen Nagykálló Városának adományozta a „Tiszta forrás település” címet. Mint arról korábban már beszámoltunk januárban az ezt megörökítő emléktáblát, valamint a településünkön Kodály Zoltán és utódai által gyűjtött népzenei, néprajzi dokumentumok, felvételek archív képek digitális anyagát Juhász Zoltán polgármester és Harsányi Gézáné vehette át.

A Nagykállói Általános Iskola aulájában megtartott rendezvényen Babik Brigitta ismertetője után a Városi Daloskör tagjai a településünkön gyűjtött dalokból adtak elő néhányat, majd az iskolásokkal közösen elénekelték a Felülről fúj az őszi szél című – városunk méltán híres – népdalát. Ezt követően a református parókia épülete elé vonultak ahol Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere, Harsányi Gézáné településünk díszpolgára és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő leleplezte az emléktáblát.

Forrás: http://nagykallo.hu/emlektablat-avattak/
Felkapott
További hírek