Felkészültek a tavaszi vetésre

A fagyzugosabb, illetve az agyagos területeken látszik ugyan az elmúlt időszak hidegebb éjszakáinak a nyoma, de összességében szépen fejlődik megyénkben az őszi vetés – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, akitől megtudtuk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly 21 537 hektár őszi búzát, 3146 hektár rozsot, 1284 hektár őszi árpát, 10 070 hektár tritikálét és 4766 hektár káposztarepcét ültettek a gazdálkodók.

A tervezett ütemben

Herczku Tamás 10 hektár búzát és 7 hektár repcét vetett el, mint azt a Biri környékén gazdálkodó lapunknak elmondta, rendben telelt az őszi vetés, ahogy a tavaszi vetés előkészítésével is a megfelelő, az előre eltervezett ütemben haladnak.
– Rendben elvégeztük a szántáslezárásokat, még szerencsénk volt, mert nedves volt a föld. Húsvét utánra várunk egy kis esőt, aztán pedig kezdődhet a magágy-előkészítés és a vetés, amit általában április közepén szoktunk megkezdeni. Az idén 50 hektár kukoricát és 40 hektár napraforgót szeretnék elvetni – tudtuk meg Herczku Tamástól.
Pásztor András szerint az őszi vetés állapota, ha a megye teljes területét nézzük, homogén képet mutat. – A szatmári részeken, ahol agyagosabb a föld és több a mélyen fekvő terület, ott nem mindenhol fejlődik olyan szépen az őszi vetés, sőt volt olyan, ugyan nem egy nagy területen, ahol megállt a víz, és teljesen kimosta a vetést – fogalmazott a timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A szakember hozzátette, az őszi vetés szépen megindult a fejlődésben, de egy kis csapadék nem ártana neki. – A tavaszi talaj-előkészítő munkákat a hűvösebb március megyeszerte egy kicsit hátráltatta, de nem számottevően, a környékünkön például rendben elvégezték a gazdák a talajlezárást. Még egy kicsit hideg a talaj, ezért úgy számolok, hogy a húsvét utáni hétvégén indulhat a tavaszi vetés – mondta lapunknak a timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Pásztor András egy jó hírrel zárta a helyzetértékelést. – A Tisza melletti, közel 400 hektáros ártéri területről gyorsan lement a víz, így itt is be tudták fejezni az előkészítő munkákat a gazdák, akik ezeken a részeken csemegekukoricát fognak ültetni – mondta. TG
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek