Fúrt kutak

Újból meghosszabbították a fúrt kutak engedélyeztetésének határidejét

Továbbra sem kell aggódniuk az engedély nélkül létesített fúrt kutak tulajdonosainak, ugyanis három év haladékot kaptak az engedélyeztetésre. Az illegálisan kialakított és használt kutak utólagos engedélyeztetése az eddigi, 2020. december 31-ig tartó határidő helyett 2023. december 31-ig kezdeményezhető bírságmentesen.

A Magyar Közlönyben megjelent vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítása, mely alapján „(7) Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.” A javaslat indoklása szerint a hosszabbítást a járvány gazdasági hatásai indokolják, illetve az, hogy az állampolgárok kötelezettségein könnyítsenek.
Ez alapján a vízügyi fennmaradási engedély megkérése fúrt és ásott kutak esetében is bírságmentesen kérhető 2023. december 31. napjáig. Amennyiben az állampolgár új kút fúrását tervezi, úgy a hivatkozott jogszabály szerint az engedélyezési eljárás lefolytatása kötelező!

A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik.

Legutóbb 2018-ban módosították a vízgazdálkodási törvényt, akkor 2020 december 31-ig adtak haladékot a fúrt kutak tulajdonosainak a bírság alóli felmentést biztosító vízjogi fennmaradási engedély beszerzésére. A most elfogadott módosítás július elsejétől lépett hatályba.

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek