Gondatlan munkáltatót ítélt el jogerősen a bíróság

A jogerős ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott 2016-ban rendszeresen alkalmazott mezőgazdasági idénymunkára embereket szakolyi telephelyén. A 2016. augusztus 1-én is nála dolgozó sértettnek az volt a feladata, hogy társával együtt a dohánypajtában egy padlódeszkán állva felkötözzék a dohánypórékat a kereszttartó gerendára. A munkavégzés közben a férfi egyensúlyát vesztette és közel 4 méter magasságról a földre esett. A baleset következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd a kórházi kezelés ellenére 2017. május 10-én meghalt. A bíróság megállapította, hogy a dolgozókat a vádlott utasította a munkavégzésre, de nem biztosított részükre semmilyen védőfelszerelést.
A vádlott nem tartotta be a magasban végzett munkára vonatkozó munkavédelmi szabályokat, s a szabályszegése okozati összefüggésben van a balesettel, ezért felelős annak következéséért.
A Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokon 2019. október 18-án hozta meg ítéletét, amivel szemben az ügyészség magasabb összegű pénzbüntetés kiszabása, a vádlott és védője pedig felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. A másodfokú bíróság álláspontja szerint a járásbíróság által kiszabott büntetés enyhe volt, nem tükrözte azt, hogy a szabályszegésnek milyen tragikus – halálos – következménye lett, ezért az elsőfokú büntetést súlyosbította. A törvényszék döntésével szemben fellebbezésnek nincs helye, így az jogerős – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek