Gyümölcstermesztés: Felkészülni, vigyázz, rajt!

– A 2016-ban közepes fertőzést okozó, ám nyáron sok kertben a levélfonákról alattomos gyümölcsfertőzést is előidéző almafa-varasodás ellen lemosó permetezéshez kiváló rézoxikloridok állnak rendelkezésre. Ezt követően a felszívódó szerek használatánál a kontakt partnerről sem szabad megfeledkezni – adott aktuális növényvédelmi tanácsokat Simon Zoltán növényorvos a Nagykálló és környékén élő gazdáknak is.

A szakember hozzátette: a rovarkártevők esetében rendkívül fontos az, hogy időben észleljük őket, például a zöldalma-, továbbá az almalevél-pirosító levéltetvek elleni védekezés esetében. Komoly probléma forrása a vértetű és a pajzstetű, amelyek ellen az olajos lemosópermetezés hatékony, csakhogy a kései metszések miatt kicsúszhatunk az időből. Gondot okozhat még a bundásbogár és a cserebogár is, melyeket virágzásban kell elpusztítani méhkímélő szerrel, s akkor nem lesz később pajorkártétel sem. A molykártevők és cseresznyelégy ellen is fel kell készülni, ezeknél is ajánlott a rovarcsapda használata. A takácsatkák ellen téli tojásszámlálásra alapozott előrejelzés szerint eredményes lehet egy tojásölő (ovicid) készítmény.

Ismétlés a tudás anyja

Egy másik növényorvos, Imre László kihangsúlyozta: az alma- és körtetermesztők életét megkeserítő, kórokozók, gombák alapos ismerete megkönnyíti a döntést a védekezési stratégiáról és fokozza a hatékonyságot. Az ültetvények előző évi fertőzöttsége támpontot ad az adott évi aszkospóra-szóródás feltételezhető erősségéről és lefolyásáról, a január–február–márciusi hőmérsékleti adatokból pedig jól előrejelezhető annak várható időpontja. Nehezíthetik a döntést az alacsony hőmérséklet mellett a 30–50 órás levélnedvességi periódusok, mivel ilyenkor a bevett gyakorlat a kontakt szerek használata, miközben ezekben az esetekben már indokolt lenne a felszívódó készítmények „csatasorba állítása”. Az aszkospóra-szóródás időszakában hosszabb (8–12 nap) száraz, meleg periódusok nagyszámú asz­kospóra érését eredményezik, a száraz idő utáni első fertőzést az átlagosnál nagyobb spóraszám felerősíti. A hajtás- és gyümölcsnövekedési dinamika meghatározza az ajánlott permetezési időközt. A gyors növekedés indokolja a két permetezés közt eltelt idő csökkentését. Mindezek figyelembevételével kell az almatermesztőknek a megfelelő szereket kiválasztani és eredményes technológiát összeállítani. Az új és megújult termékek differenciált hatásmódja lehetővé teszi, hogy a Nagykálló térségében élő gazdálkodók a védekezés során az adott helyzethez leginkább illő megoldást választhassák.

KM-GB


Zöld bimbós állapotban

A varasodás várható tavaszi megjelenéséről Imre László elmondta: 2016 őszén viszonylag rövid idő volt a termőtestek képződésére, amit a gyors decemberi fagyok meg is állítottak. A január–februári folyamatos hideg miatt a termőtestek teleltek, így minden bizonnyal a márciusi hőmérséklet és csapadékmennyiség dönt a fertőzés esetleges kialakulásáról. Átlagosnál nem melegebb márciusi időjárás mellett az aszkospóra szóródása április 5–e és 10-e között várható – figyelmeztetett a szakember azt is hozzátéve: már a zöld bimbós állapotban kialakulhat a gyümölcskezdeményen a varasodás, ha nem a megfelelő, hűvös időben is hatékony felszívódó készítménnyel védekezünk ellene.

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/qvgdTGW0r4s/3414831
Felkapott
További hírek