IDŐUTAZÓ – ORSZÁGOS SIKER

Iskolánk tanulói, Pataki Asztrik és Plajos Zsolt nyerték az Időutazó Országos Történelem Levelezőverseny 7-8. évfolyamosoknak meghirdetett csapatversenyét.

Meglepődtünk és váratlanul ért minket a győzelem. Egyszerre megtiszteltetés és nagy öröm számunkra – így vélekedett a két fiú, amikor tudomást szereztek arról, hogy saját korcsoportjukban első helyen zárták a Hebe Kft. szervezésében meghirdetett országos versenyt. A szervezet hosszú évek óta rendez általános és középiskolás diákok számára különböző tantárgyakból két-, illetve négyfordulós, egyéni és csapatversenyeket. Iskolánk idén egy nyolcadikos csapatattal nevezett a négyfordulós Időutazó történelem versenyre.

A négy forduló négy eltérő témakört dolgozott fel (Rákóczi szabadságharc; Konfliktushelyzetek a magyar történelemben; Híres feltalálók és találmányaik; Környezeti katasztrófák a múltban és ma), a csapatok pedig a hagyományos feladatokon túl projektfeladatok és naplóírás segítségével mélyedhettek el az egyes témákban.

– A feladatok kreatívak, ötletesek voltak, mindig kiegyensúlyozottan, részenként fedték le az adott témát. Élmény volt rajta dolgozni, különösen a napló írása fogott meg – összegezte a versennyel kapcsolatos tapasztalatait Pataki Asztrik (8.b osztály), a csapat egyik tagja.

– Nekem az tetszett leginkább, hogy a régebbi, történelmi események mellett belecsempésztek egyéb dolgokat, például mai eseményeket is – egészítette ki az elmondottakat Plajos Zsolt (8.b osztály), a csapat másik tagja.

És valóban: a naplóírásnak köszönhetően a fiúk elképzelhették, milyen lehetett Vujity Tvrtkoval forgatni Csernobilban, egy kuruc katona bőrébe bújva írhattak levelet az otthon hagyott családjuknak, szabadságon tartózkodó jegyzőként hallgathatták meg egy kaszinóban Kossuth Lajos és Széchenyi István szenvedélyes vitáját, illetve időgéppel repülhettek vissza a XIX. századba, hogy az ipari forradalom vívmányairól készíthessenek reklámplakátot. A csoportos, kreatív feladatok segítségével pedig politikai programot írhattak Koppánynak és Szent Istvánnak, rajzolhattak Rákóczi életeseményeivel tűzdelt „óriás” térképet, lapbookot készíthettek, amellyel tíz híres magyar feltalálónak állíthattak emléket és gondolattérképen vázolhatták fel, szerintük milyen okok vezettek a 2019/2020-as ausztrál erdőtűzhöz.

A csapat magas színvonalon teljesített az egész verseny során, amelyet az egyes fordulók utáni visszajelzések, a sok dicséret és az elért eredmény is alátámaszt: a megszerezhető 280 pontból 275,5 pontot értek el. A verseny szervezői oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazzák a munkájukat, amelyet postai úton juttatnak el intézményünkbe.

Szeretettel gratulálok a fiúknak, köszönöm a munkájukat és a hozzáállásukat. Egyúttal pedig szeretném köszönetemet kifejezni az őket tanító valamennyi pedagógusnak az egyes fordulók „véghajrájában” tanúsított megértésükért és támogatásukért!

Borsy Szilvia felkészítő tanár

Forrás: Nagykállói Általános Iskola
Felkapott
További hírek