Ismét gyerekzsivajtól hangosak az óvodák és a bölcsődék

A kormány múlt héten hozott döntése értelmében május 25-én újra megnyitottak a vidéki óvodák és bölcsődék. Nagykállóban, a Szivárvány Tagóvoda a megkezdett felújítási munkák miatt egyelőre zárva tart, a gyerekeket a Szabadságharcos úti Brunszvik Teréz Tagóvodában fogadják. Óvodába járni azonban nem kötelező, de aki él ezzel a lehetőséggel, annak a veszélyhelyzet idejére meghozott speciális intézkedéseket is be kell tartania.

-Május 25-én a kormányrendelet értelmében mi nem újranyitottuk az óvodát, intézményünk működése ugyanis nem állt le.Az elmúlt hetekben, hónapokban kiscsoportokban fogadtuk a gyerekeket a Brunszvik Teréz Tagóvodában, emellett folyt az online óvodai foglalkozás, illetve a Szabadságharcos úti épület nagyfokú fertőtlenítése, takarítása, a Szivárvány Tagóvodában pedig elkezdődött az épület felújítása. Intézményünkben továbbra is fenntartjuk azokat a járványügyi helyzet miatt kialakított szabályokat, amelyek szükségesek a gyermekek és az óvodai alkalmazottak egészségének megőrzése érdekében.Ez azt jelenti, hogy a gyermekek fogadása továbbra is ún. zsiliprendszeren keresztül történik, aminek része a mindennapos lázmérés. A szülők nem léphetnek be az épületbe, a főbejáratnál a dajka néni veszi át az óvodásokat, akik továbbra sem hozhatnak be otthoni játékot, vagy egyéb tárgyat, az ágyneműt fertőtlenítés céljából szerdán és pénteken haza adjuk – sorolta Nagy Tamásné, a Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda vezetője. – Intézményünkben jelenleg hét óvodai csoportban fogadjuk a gyermekeket, a létszám arányos elosztásával. Már nincs megadott létszámkeret, hogy hány gyermek lehet egy csoportban. Nem kötelező óvodába jönni, aki megtudja oldani gyermeke felügyeletét, annak nem kell igazolnia a távolmaradás okát. A szülőktől azt várjuk, hogy aki szeretné óvodába hozni gyermekét,előtte legalább két nappal, de legkésőbb előző nap 9:00 óráig jelezze felénk szándékát a tájékoztatónkban is megadott e-mail-ben. Kérjük a szülőket, hogy a gyermekeke csak akkor vigyék közösségbe, ha egészségesek. Ha valamilyen betegségre utaló tünetet észlelnek, ne hozzák óvodába!

Nagy Tamásné elmondta, hogy a személyi higiénia érdekében az intézményben az óvodapedagógusokkal és a dajkákkal folyamatosan gyakorolják a gyerekek a gyakori és alapos kézmosást, a papírzsebkendő megfelelő használatát a járványveszély kihirdetése óta. A fenntartó, Nagykálló Város Önkormányzata biztosítja az ehhez szükséges kézfertőtlenítőszert és papírtörlőt, textiltörölközőt ugyanis egyelőre nem használnak.

-Az ügyeleti időszak alatt is tapasztaltuk, hogy a hozzátartozók együttműködőek és elfogadták a biztonságos működésre vonatkozó szabályokat.Örömmel fogadták az óvodák újra nyitását, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség egyelőre nem él ezzel a lehetőséggel, hanem várja a szeptemberi kezdést– mondta az óvodavezető.

A kormány döntése értelmében: a szülők szabadsága miatt az óvodák és a bölcsődék is legfeljebb két hétre zárhatnak be a nyár folyamán.„Nagykállóban az igényeknek megfelelően működtetjük majd az óvodát a következő hónapokban, amiről a későbbiekben tájékoztatjuk a szülőket”-tette hozzá Nagy Tamásné intézményvezető.

 

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek