Január 22. a magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc Himnuszának állítunk emléket ezen a napon, hiszen 1823. január 22-én tisztázta le Csekén – mai nevén Szatmárcseke – a költemény kéziratát. Január 22. 1989 óta a magyar kultúra napja.

Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust. A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurora című folyóiratában jelent meg, a kéziraton még szereplő „a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül, de 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot. Kölcsey Ferenc külön lapokra írta és kéziratcsomagokban gyűjtötte verseit. A Hymnust tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, s több mint száz év lappangás után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába, a Hymnus tintamarás miatt megsérült kézirata két lapon található.

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Pályaművét 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én énekelték először az Óbudai Hajógyárban a Széchenyi gőzös vízre bocsátásakor, hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel.

Kölcsey Ferenc úgy halt meg 1838-ban, hogy egy percig sem gondolt rá: műve egyszer mindenki által ismert nemzeti himnusz lesz.

– A mai nap alkalom arra, hogy végiggondoljuk Nagykálló kulturális értékeit. Kultúránk és kulturális értékeink nagy része a múltban gyökerezik, példaként említve – a teljesség igény nélkül – Ámos Imrét, Korányi Frigyest, a csodarabbit, Ratkó Józsefet, a Kállai Kettőst, a ránk maradt és újabban felfedezett nagykállói népdalokat. Napjaink kulturális értékei szintén figyelemre méltóak, méltán vagyunk rájuk büszkék. Festők, fafaragók, népi iparművészek, énekesek, magas színvonalon alkotó kézművesek élnek köztünk – mondta Oroszné dr. Nagy Matild képviselő asszony, Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke a tavalyi kultúra napja alkalmából rendezett megemlékezésen és a X. Nagykálló Kincsei címmel településünk kézműves kultúráját bemutató kiállítás megnyitóján, amely idén a koronavírus-járvány miatt elmarad.

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek