Januártól tilos az avarégetés!

Januártól sem avart, sem kerti hulladékot nem lehet majd elégetni sehol az országban.

Az ősz beköszöntével szinte az egész ország területén beindul az avarégetési szezon és vele sok helyen érezhető a szálló füst. Az Országgyűlés még nyáron döntött arról, hogy jövő év január 1-től kezdődően országszerte tilos lesz az avar- és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja – az indoklás szerint – a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Jelenleg az önkormányzatok jelölték ki, mikor lehet az avart és a kerti hulladékot égetéssel megsemmisíteni, így idén még ez a tevékenység – ha a kijelölt időben történik – folytatható.

Nagykálló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályairól szóló 6/2015. (III.12.) önkormányzati rendelete értelmében a belterületi ingatlanok vonatkozásában az avar és kerti hulladék égetése minden év február 1-jétől március 31-ig, valamint október 1-jétől november 30-ig hétfőtől péntekig egész nap, szombati napokon 06 órától 12 óráig lehetséges.

Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

Egy kerti égetés, amelyben avart, füvet és gallyakat égetünk komoly légszennyezést okoz, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét. Ilyenkor annyi szállópor keletkezik, ami több száz autó egész napos kipufogásával vetekszik, a levegőbe kerülő káros anyagok (szén-monoxid, szénhidrogének, nitrogén-oxidok, stb.) légzőszervi megbetegedéseket, akár asztmát is okozhatnak.

Az égetés ráadásul teljesen értelmetlen is. Az értékes szerves anyagból az égetéskor hamu keletkezik, ami csak részben alkalmas tápanyag-utánpótlásra. Míg, ha komposztálunk, teljesen elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek