Jubileumi hangverseny Nagykállóban

Megalakulásuk 15 éves évfordulóját ünneplő Meglepetés Énekegyüttes adott hangversenyt szombaton a zene világnapja és az idősek világnapja alkalmából. Az Óbester Étterem és Kávéház udvarára hirdetett koncertet a hideg idő miatt a Nagykállói Református Műemléktemplomban tartották, ahol Repelik Zsuzsanna Eszter tiszteletes asszony a 100. zsoltárt hirdette a megjelenteknek.

Október elsején, illetve ahhoz közeli időpontban, világszerte koncertekkel és más zenei programokkal ünnepelnek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítsék a zeneművészetet. Ennek szellemében szervezték meg a nagykállói zenei eseményt is.

– Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává is nyilvánította, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes idős korra – mondta Sveda Anita közművelődési szakember a rendezvényen. Ezt követően Nagykálló Város polgármestere osztotta meg gondolataik a jelenlévőkkel, s köszöntötte az idős embereket.

-Tudjuk, szándékunk is van rá, hogy többet kellene foglalkoznunk az idősebb korosztállyal, amelynek tagjai példaként szolgálnak a nemzedékek előtt. De mindenekelőtt szeretném, ha tudná, érezné ez a korosztály, hogy fontosak nekünk, szükségünk van rájuk és szeretettel fordulunk feléjük – mondta Juhász Zoltán, majd a hármas ünnep alkalmából a 15 éve együtt éneklő Meglepetés kórus tagjait köszöntötte, s felelevenítette megalakulásuk idejét, a sok nehézséget hordozó 2003-as esztendőt.

– Nagykálló társadalmi, kulturális életét tekintve fontos az együttes jelenléte a településen – jelentette ki Juhász Zoltán, majd Nagykálló Város Képviselő-testülete nevében gratulált a jubileum alkalmából és köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt évek során több alkalommal is kiváló zenei élménnyel ajándékozták meg – sok más mellett – a nagykállói közönséget is. A városvezető köszöntő szavai után a KÓTA megyei elnöke, Sivadó Sándor méltatta az együttes tagjait, aki köszöntése végén egy Kodály Zoltán idézetet is megosztott a közönséggel, mely szerint: „Hisszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni”, majd oklevelet adott át a jubiláló kórus karvezetőjének, Rózsa Zoltánnak. Mindezek után Oroszné dr. Nagy Matild, Nagykálló Város alpolgármestere, az énekegyüttes tagja elevenítette fel az elmúlt 15 év eseményeit, történéseit, emlékezetes fellépéseik helyszínét. A Meglepetés Énekegyüttes ugyanis az évek során számos hazai és nemzetközi szakmai versenyen és fesztiválon ért el kiemelkedő eredményt. Ezt követően a zenéé lett a főszerep a kórus egykori és jelenlegi tagjainak köszönhetően, akik énekhangjukat szépen művelve csodálatos egyházi és világi dallamokkal töltötték be a teret. Az est ünnepi hangulatához hozzájárult Kerezsi Antal (hegedű) és Oláh Sándor (gitár) zenei játéka is.

A kórust és a hangszeres közreműködőket vastapssal köszöntötte a(z értő) közönség. A rendezvény végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat részérők Baracsi Endre, a Közgyűlés alelnöke köszöntötte a kórustagokat, s adta át a Megyei Közgyűlés oklevelét az együttesnek, fennállásuk 15 éves évfordulója alkalmából a megye kórusmozgalmában nyújtott magas színvonalú tevékenysége elismeréseként.

Forrás: http://nagykallo.hu/jubileumi-hangverseny-nagykalloban/
Felkapott
További hírek