Június közepéig tart az érettségi

Június közepéig tart az érettségi

 

 

A koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett folynak az idei írásbeli érettségi vizsgák, május 4. és 21. között. Nagykálló három középiskolájában közel 250 diák ad számot ezekben a napokban az elmúlt évek során megszerzett ismereteiből.

 

A diákoknak idén csak írásbeli érettségit kell tenni ahhoz, hogy érettségi bizonyítványt szerezzenek. Szóbeli vizsgára abban az esetben kerül sor, ha olyan tantárgyból jelentkeztek érettségire a tanulók, melyből nincs írásbeli vizsga, illetve testnevelés tantárgyból mely estén a gyakorlati vizsga marad el. Akinek az írásbelije 12 és 25 százalékpont között sikerül az szintén szóbeli vizsgával javíthat az elért eredményén. A szóbelik időpontja június 11. és 16. között lesz majd. Idén előrehozott érettségire nincs mód. Alkalmat adott viszont a minisztérium arra, hogy ősszel tegyenek vizsgát azok, akinek nincs rá letőségük, például azért, mert karanténban vannak, esetleg külföldön tartózkodnak, vagy nem szeretnének most számot adni tudásukról, mert tartanak a fertőzéstől, illetőleg nem mennek idén felsőoktatási intézménybe. Nagykállóban a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnáziumban és az MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban mindössze egy-egy tanuló külföldi tartózkodása miatt nem tud megjelenni a vizsgákon, de mindenki más most érettségizik.

Abban nincs semmi meglepő, hogy ezekben a napokban a nagykállói középiskolákban kizárólag a vizsgázók és a felügyelő tanárok tartózkodnak, hiszen érettségi van, de az már nem szokványos, hogy a feladatlapok kiosztásához maszkot, fertőtlenítőszereket és gumikesztyűt is osztanak.

– Intézményükben idén 80 tanuló szerezheti meg az érettségit. Előírás, hogy a vizsgázók létszáma egy helyiségben nem haladhatja meg a 10 főt és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot. A mi intézményünkben úgy osztottuk be a tanulókat, hogy ennél kevesebb, mindössze 5-6 vizsgázó legyen egy-egy teremben – tájékoztatott dr. Majorné Bökönyi Beáta, a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese. – Az elmúlt héten magyar, matematika, történelem, német és angol nyelvből, ezekben a napokban pedig földrajz, biológia és informatika tárgyból adhatnak számot tudásukról tanulóink közép és emelt szinten. Tanáraink esetében szintén a legnagyobb körültekintéssel jártunk el, így kivettük a (vizsga)felügyelők listájáról azokat, akik életkoruk, egészségi állapotuk miatt a veszélyeztett csoportba tartoznak, illetve akik kiskorú gyermeket nevelnek. Nagyon sajnáljuk – a tanulók és mi, pedagógusok is –, hogy idén elmaradt a ballagás. Főleg a hatosztályos gimnáziumi osztályosok esetében, hiszen nekik nyolcadik osztályban sem volt. Mint oly’ sok intézményben, mi is javasoltuk diákjainknak az online ballagást, amit nem igazán támogattak, felmerült részükről egy olyan javaslat, hogy – amennyiben erre lehetőség lesz – későbbi időpontban, az új tanév kezdetekor szeretnék megtartani. Amennyiben a körülmények, az előírások ezt lehetővé teszik, megpróbáljuk ezt a jeles ünnepséget, eseményt, még ha később is a szokott időponthoz képest megszervezni, megvalósítani – tette hozzá dr. Majorné Bökönyi Beáta intézményvezető helyettes.

Az MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziumban is ezekben a napokban zajlik az érettségi a szükséges óvintézkedések betartása mellett. Az intézményben idén három osztály, 65 tanulója tesz írásbeli érettségi vizsgát.

-A március közepétől folyó online oktatás miatt a 12 évfolyamosok érettségi felkészülési hajrája kicsit másképp alakult idén. Fájó pont számunkra az is, hogy az idei ballagás a BUDAI 150 emlékév egyik kiemelt eseménye lett volna – mondta Szabóné Lipkovics Ildikó igazgató. Az ünneplés ugyan elmaradt, de a vizsgák zavartalansága és sikeressége érdekében igyekeztünk mindent megtenni. Fertőtlenítettük az intézményt, beszereztük a szükséges védőfelszereléseket és az előzetes tájékoztatóknak köszönhetően a diákok is fegyelmezetten vették tudomásul az új helyzetet. Bízunk benne, hogy a négy év felkészítő munkája eredményeként diákjaink sikeresen vizsgáznak közép- és emelt szinten is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi miniszteri határozata alapján a járványhelyzetre tekintettel, májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók is.

-A vizsgán kizárólag írásbeli és gyakorlati vizsgatevékenység kerül megtartásra. Intézményünkben 96 nappali és esti tagozatos tanuló vesz részt a vizsgákon. Az írásbelik időpontja május 27-28-29., a gyakorlati vizsgatevékenységek május 15. és május 22. között kerülnek megszervezésre – tájékoztatott Péter István, az MSZC Kállay Rudolf Szakközépiskola igazgatója. Elmondta: az érettségikhez hasonlóan a komplex szakmai vizsgákat is kis létszámmal, az előírt óvintézkedések betartásával lehet majd megtartani, amelyre már most felkészültek a szakközépiskolában.

 

A mellékelt fotók a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium angol nyelvű érettségi vizsgáján készültek.

 

 

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek