Közösen szavazott a család

Már a májusi EP-választáson is rekordmagas volt a baktalórántháziak részvételi aránya, akkor a település szavazásra jogosult lakosainak több mint hetven százaléka járult az urnákhoz. A vasárnapi önkormányzati választásokon sem volt ez másként. A hármas számú szavazókörben remek hangulat fogadott minket dél­előtt tizenegy óra körül. Mint azt Urbán Lászlóné, a szavazatszámláló bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta: a reggeli nyitás óta az oda tartozók közel egyharmada ikszelt. – Nyolcan kértek mozgó­urnát, ám nem volt közöttük a kör legidősebb tagja, a 93 esztendős Ilonka néni. Ő személyesen adta le voksait még a mise előtt. A nyolc első szavazónk fele már délelőtt élt állampolgári jogával, ők kis ajándékot is kaptak emlékbe.

Bedobhatták a borítékokat

Az apagyi 3. számú szava­zókörben este hét óráig 671-en adhatták le szavazataikat. Öten kértek mozgóurnát, és két első szavazót vártak. Jureska István és családja együtt járult az urnákhoz. – Mindig együtt jövünk ­szavazni, most azonban a kisebbik gyermekünk nem tudott hazajönni, így nem teljes a létszám – árulta el a családfő. Mátészalka 1. számú szavazókörében délután egy óráig a voksolók harminc százaléka ikszelt. Gergely Antal feleségével, Emesével és két gyermekükkel, Dorkával és Abigéllel járult az urnákhoz. A mátészalkai édesapa kérdésünkre elmondta: ugyan beszélgettek otthon a választásról a lányokkal, de még nagyon kicsik, hogy megértsék, miért fontos, hogy részesei legyenek. Azt viszont nagyon élvezték, hogy ők dobhatták be szüleik borítékait a ládákba.
Fontosnak tartottuk, hogy eljöjjünk, és ilyen módon is állást foglaljunk a városunkat érintő kérdésekben.
Ismerjük a jelöltek programjait, arra szavaztunk, akinek leginkább azonosulni tudunk a nézeteivel, terveivel – fejtette ki Emese, aki búcsúzáskor még megjegyezte: kihasználják a jó időt, és délután kirándulnak egy nagyot.

Nem volt ismeretlen a miliő

A nagykállói Korányi-gimnáziumban két szavazókörben várták a voksolókat. Törő Imre elmondta: délután ­három óráig a 954 szavazásra jogosult lakosnak csupán a 35 százaléka járult az urnákhoz. – Beszélgettünk erről a bizottság tagjaival, s úgy gondoljuk, azért jöttek el ilyen kevesen, mert azt hiszik, hogy az ő egy voksuk nem változtat semmin. Ezek az „egyek” pedig összeadódtak. Reméljük, zárásig meggondolják magukat – tette hozzá a hetes számú szavazatszámláló bizottság elnöke. A nyírbátori Egyesített Nevelési-oktatási Intézményben két szavazókör is helyet kapott. Kondás Beáta először élhetett állampolgári jogával. A 18 esztendős lány gyermekkora óta elkíséri családja felnőtt tagjait szavazni, így nem ismeretlen a miliő, annyi változott, hogy végre ő is ikszelhetett. Mint azt elmondta: bár még fiatal, mindenképpen szeretett volna szavazni, első voksaival ugyanis egy rokonát is támogatta. – A kör legidősebb szavazója egy 94 éves bácsi volt, aki autóval érkezett, önállóan szavazott, viccelődött és közölte, hogy a bizottság két hölgytagjával szívesen beszélgetne egy finom kávé mellett – mesélte nevetve Sándor József, a 7. számú szavazókör elnöke.

KM

Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek