Lebuktak a semjéni határ barázdáiban landoló vietnámi és afgán migránsok – Gyaníthatóan többen voltak…

Szabadnapos rendőr riasztotta szolgálatban lévő kollégáit azzal a bejelentéssel, hogy a kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt észlelt hétfőn késő este.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központja azonnal a helyszínre irányított rendőröket, akik a repülőgépet egy mezőgazdasági területen landolva találták meg.

A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető szolgálati kutyák és hőkamerák segítségével kutatták át a terepet, ellenőrizték a környező útvonalakat és a közlekedési eszközöket. Azóta elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akik a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint illegálisan jutottak be Magyarország területére légi úton. A külföldi állampolgárokat a rendőrség őrizetbe vette.

Nagyot nézett a szabadnapos rendőr, akinek az otthona felett egy repülőgép szinte a kéményt súrolva imbolygott a levegőben hétfő este hét körül. Az alacsonyan szálló AN–2-es a Kállósemjén külterületéhez tartozó Péterhalomnál a szántóföldön landolt.

Nagy erőkkel vonultak ki

A rendőr kötelességét teljesítve azonnal riasztotta a szolgálatban lévő kollégáit. Az addig végtelenül nyugodt környék rövid időn belül felbolydult méhkashoz hasonlított. Jelentős erőkkel vonultak ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központja által a helyszínre irányított rendőrök.

– Engem is értesítettek a fejleményekről, majd a péterhalmi részre siettem. Láttuk, hogy egy barázdában akadt el a repülőgép, ahonnan már képtelen volt tovább haladni – mondta el érdeklődésünkre Belicza László, Kállósemjén polgármestere. Úgy tudjuk, hogy ukrán felségjelű volt a gép, amin a pilótán kívül állítólag tizenegyen tartózkodtak, de ezt nem erősítették meg.

– Amikor nyáron a szúnyogot irtják, akkor is alacsonyan száll a repülőgép, most is az lehetett a feltűnő, hogy túlságosan közel volt a földhöz. A rendőrök munkáját segítették a helyi polgárőrök és az önkéntes tűzoltók is. Órákon át talpon voltunk, és figyeltük a mozgást, hiszen nem tudhattuk, hogy mennyien tartózkodtak a gépen.

A rendőrök nyomkövető szolgálati kutyákkal és hőkamerák segítségével kutatták át a terepet, ellenőrizték a környező útvonalakat és a közlekedési eszközöket.

„Az összehangolt tevékenység eredményeképpen rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akik a rendelkezésre álló adatok szerint illegálisan jutottak be Magyarország területére légi úton. A külföldi állampolgárokat idegenrendészeti eljárás keretében hallgatták meg, majd a rendőrség őrizetbe vette őket. Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűn­ügyi Igazgatósága embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást” – áll a hivatalos közleményben.

Meg nem erősített hírek szerint hétfő este fogták el a három afgán állampolgárt, a nyolc vietnamira pedig helybeliek lettek figyelmesek kedden reggel a görög katolikus templom oldalában. A pilóta kilétéről és hollétéről egyelőre nincs információ.

Gyaníthatóan többen voltak…

Az embercsempész repülőgépet a Nyír Air Service Kft. szakemberei szedik szét, és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem felügyeletével a nyíregyházi repülőtérre szállítják – tudtuk meg a cég ügyvezető igazgatójától, Molnárt Tibortól.

A gép egyébként repüléstörténeti legenda: a világ egyik legnagyobb darabszámban gyártott típusa, és kimondottan jól teljesít terepviszonyok között. Éjszaka akár egy személygépkocsi lámpája vagy néhány fáklya fénye mellett is képes sikeresen földet érni. Ez része is a pilóták kiképzésének, be­gyakorolják a vészhelyzetben végzendő landolást.

Az AN–2-es normál körülmények között 12-13 utasüléssel repül, de 15 embert is kényelmesen el tud szállítani. Persze ha átalakítják a gépet, akkor többet is, a hasznos súlya 1500-2000 kg között mozog, attól függően, mennyi üzemanyaggal töltötték fel. Gyaníthatóan ez a gép sem az elfogott 11 illegális határátlépővel a fedélzetén érkezett…

KM-LTL,ML, NYZs


Kállósemjén - Ukrán lajstromjelű és valószínűleg keleti irányból érkezhetett az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - tudta meg az MTI tudósítója szerdán a helyszínen. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-...

Kállósemjén - A rendőrök Kállósemjén térségében elfogták a három afgán és nyolc vietnámi állampolgárt. Szabadnapos rendőr riasztotta szolgálatban lévő kollégáit azzal, hogy kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt észlelt 2018. január 15-én 19 óra körül. A Szabolcs-Szatmár-Bereg ...
Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/ylxkP5P2RZs/3738684
Felkapott
További hírek