„Legyen a zene mindenkié!”

Kodály Zoltán örök érvényű kijelentése volt a mottója annak a hangversenynek, amelyet pénteken tartottak Nagykállóban, az Óbester Étterem és Kávéház belső udvarában, a zene világnapja alkalmából. Október elsején, illetve ahhoz közeli időpontban, ugyanis világszerte koncertekkel és más zenei programokkal ünnepelnek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítsék a zeneművészetet. Ennek szellemében szervezték meg a nagykállói zenei eseményt is.

-A zene nyugtat, békességet ad, feloldja a félelmeket, a fájdalmakat. Zenehallgatás közben az ember elfelejti a mindennapok problémáit, kikapcsol, feltöltődik – mondta Sveda Anita, a péntek esti hangverseny háziasszonya. Az Óbester Étterem és Kávéház belső udvarát pedig megtöltötték a vendégek, hogy valóban részesei legyenek egy remek zenei élménynek, s annak végén mindannyian a nyugalom és feltöltődés érzésével térhessenek haza.

-Már az Óbester Étterem és Kávéház megnyitásakor is az volt a cél, hogy az épület, különböző kulturális programoknak – kiállításoknak, koncerteknek, előadásoknak – is helyett adjon. Nagy öröm számomra, hogy civil kezdeményezésre jöhetett létre ez a szenzációs este, sok jó zenével, nagyszerű előadókkal, a lelkes és szép számban összegyűlt közönség előtt. Azt gondolom, ez is bizonyítja, hogy igény van Nagykálló lakosai részéről az ilyen kulturális programokra, rendezvényekre. Ez egy jó kezdet, aminek lesz folytatása, ugyanis Márton-napi és Szilveszteri bált is szeretnénk itt tartani – tájékoztatott Sveda Anita, a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényen.

A hangverseny szervezői az esten igyekeztek úgy összeállítani a zenei kínálatot, hogy minél több stílus szerepeljen a repertoárban. Elsőként a Rózsafa Citerazenekar műsorát láthatta és hallhatta a nagyszámú közönség. A formáció 2005 óta színesíti városunk kulturális életét. A zenekar vezetője Rózsa Zoltán népzenetanár.

Őket a Nőszirom Énekkar és a Meglepetés Énekegyüttes közös produkciója követte. A kállósemjéni Nőszirom Énekkar 2011-ben alakult. A kezdetben csak kedvtelésből énekelgető kórus Rózsa Zoltán szakmai vezetése alatt kezdett kiteljesedni. A kállósemjéni vendégelőadók után a Meglepetés Énekegyüttes remek előadását élvezhette a közönség. Az együttes közel 15 éves fennállása alatt számos hazai és nemzetközi szakmai versenyen és fesztiválon ért el kiemelkedő eredményt, mindemellett állandó résztvevői Nagykálló és a térség kulturális rendezvényeinek. Az együttes karvezetője: Rózsa Zoltán népzenetanár.

Az estet a Kelet Brass Band produkciója zárta. Kelet – Magyarország egyetlen, modern rézfúvós bandája újraértelmezte a fúvószenekar fogalmát, hiszen mai, modern slágereket és ismert örökzöldeket szólaltattak meg rézfúvós hangszereken. Fellépésüket interaktív jelzővel is illethetnénk, hiszen aktívan bevonták a közönséget is műsorukba, amely hatalmas sikert aratott péntek este Nagykállóban, a Zene Világnapja alakalmából szervezett hangversenyen.

Forrás: http://nagykallo.hu/legyen-a-zene-mindenkie/
Felkapott
További hírek