Megfeszített kármentesítés vihar után

2 évvel ezelőtt

Szinte borítékolható volt, hogy 30 Celsius-fokot is meghaladó, többnapos forróság után lecsap majd a vihar, ám a megyénk aligha számított akkora ítéletidőre, mint amilyen vasárnap estétől hétfőn kora reggelig átvonult fölöttünk. A megyei katasztrófavédelem tevékenységirányító központjába is 63 segélyhívás érkezett egyetlen éjszaka alatt, tudtuk meg Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagytól, megbízott szóvivőtől. Hét esetben kidőlt fával, tíz alkalommal pedig a vízzel kellett megküzdeni a tűzoltóknak. Épületkárt hármat jeleztek, illetve két esetben elakadt járművet kellett kimenteni a nagy mennyiségű vízből.

Sorra dőltek a fák

– Nyíregyházán, Érpatakon, Tiszavasvárinál, Kisar és Fehérgyarmat között, valamint Fábiánháza és Mérk között úttestre dőlt fát távolítottak el a tűzoltók, Tiszalökön nagy méretű fa ága hasadt le, kidöntött egy betonoszlopot, és rázuhant egy személygépkocsira. Tyukodnál telefonoszlopot tört ketté és telefonvezetéket szakított le fa – sorolta a szóvivő, hozzátéve, hogy Rakamazon, Bujon, Balsán, Kálmánházán és Újfehértón a pincéket támadta a szennyes ár.

– Viharos széllel érkezett a nagy mennyiségű eső, és sajnos jeget is hozott – mindezt már Buj polgármestere, Barta Miklós Ferenc mondta el lapunknak. – Három órán keresztül megállás nélkül szakadt az eső, a mogyoró nagyságú jég pedig 20 percen keresztül verte a települést. Az utóbbi tönkreverte a gazdaságunkat. A nagyobbik uborkásunkat gyakorlatilag teljesen letarolta, egy hektáron mintegy 4 millió forintos a kár. Az önkormányzat ebből akart profitálni, egyetlen szerencse, hogy a kisebbik területünk ép maradt, a fóliasátor megvédte az ottani termést. A környező meggyesek, barackosok, almások is jócskán kaptak a vihar rohamából, 10-15 éve nem szenvedtünk ekkora kárt. Tetőket is megrongált a jég, sok ingatlannál elárasztotta a garázst a víz. Az éjszaka folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, és mi is hordtuk a szivattyúkat serényen, hogy segíthessünk a lakosságon – tudtuk meg a faluvezetőtől.

Az ítéletidő még hétfőn kora délelőtt is adott munkát a tűzoltóknak: Fehérgyarmat és Penyige, Szatmárcseke és Kölcse, Nyírgyulaj és Nyírbátor, Nyírbogát és Kisléta között úttestre dőlt több fa akadályozta a forgalmat. Szabolcsbákán villanyvezetékre dőlt fa, Tunyogmatolcson távközlési oszlopok dőltek ki. Piricsén közintézmény udvarán lévő fák borultak a tetőre. Rakamazon a pincékben összegyűlt esővíz miatt riasztották a tűzoltókat, mert veszélyeztette a gázkazánokat és bojlereket.

Három ház megrogyott

– Nálunk több mint 100 milliméter eső esett 19 órától hajnali háromig több hullámban, a csatornahálózatnak időbe telt elvezetni ekkora mennyiségű vizet – tudtuk meg Rakamaz polgármesterétől.

– Az önkéntes tűzoltó-egyesületünk az önkormányzattal közösen egész éjszaka szivattyúzott, és a hivatásos tűzoltók is kijöttek, de a kármentesítés több napot igénybe fog venni. Három – egyébként jól karbantartott – ingatlan megroggyant, azokból ki kellett költöztetnünk a családokat. Megrongált tetőkről nem tudunk, de az elöntött pincékben komoly a kár. Az Arany János utca és a Dózsa György út kereszteződésében elakadt egy személyautó, az önkénteseink segítették ki a járművet a 60 centiméteres vízből, ami a motortérbe is befolyt – tudtuk meg Bodnár László polgármestertől, aki ugyancsak egész éjszaka a várost járta, hogy segítsen.

MJ

Forrás: