Megújuló értékek a turizmus TOP-talaján

Hamarosan az eddiginél is nagyobbat nézünk. Olyan kastélyok, kúriák, templomok újulnak meg szerte a megyében, amelyek mágnesként vonzhatják a turisztikai attrakciókra fogékony látogatókat.

Négy integrált turisztikai projekt van folyamatban nyártól.” Seszták Oszkár

Térségi alapon szerveződnek

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forráskeretének egyik prioritása a turizmus fejlesztése – jelentette ki Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a nyíregyházi szakmai fórumon.

Elmondta: – Szabolcs-Szabolcs-Szatmár-Bereg turizmusának fejlesztésében az elkövetkező években a pontszerű, egy-egy településre fókuszáló fejlesztések helyett térségi alapon szerveződő desztinációk, turisztikai térségek kialakítása a cél. Ehhez a megye meglévő, turisztikai értékeinek fejlesztésére és hálózatba szervezésére van szükség.
Ennek alapja a megye négy néprajzi és földrajzi tájegysége: a Nyírség, Szatmár-Bereg, a Nyíri Mezőség és a Rétköz. A koordinálás a megyei önkormányzat feladata.

Rendkívül nagy vállalkozás

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával a megye területén négy integrált turisztikai projekt van folyamatban nyártól. Ezek összesen több mint 4 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést tesznek lehetővé összesen 45 településen 55 turisztikai látványosság, vonzerő kialakításával. Ez egy olyan rendkívül nagy vállalkozás, melynek sikeréért négy széleskörű konzorcium alakult – fogalmazott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve:

Kilátó épül a nagyközséghez tartozó Hoportyón.” Dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó

– Az a közös cél, hogy közös turisztikai értékké fejlesszük a Nyírség épített és természeti értékeit, bekapcsolni a turizmus vérkeringésébe az eddig kevéssé ismert turisztikai vonzerőket, illetve a turisztikai termékcsomagok létrehozásával növelni a látogatók tartózkodási idejét a megyében.

„A Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése – Örökségturisztikai és aktív turisztikai hálózatok, termékcsomagok fejlesztése a Nyírségben” elnevezésű projekt keretében huszonegy településen lesz idegenforgalmi beruházás.

A Nyírség kiemelt örökséghelyszíneiként látogatóbarátabbá fejlesztik a kállósemjéni Kállay-kúriát, befejeződik a baktalórántházi Dégen­feld-kastély turisztikai korszerűsítése, megújul a nyírbátori minorita templom kolostorszárnya és kolostorudvara, helyreállítják a gótikus eredetű nyírbélteki, ófehértói, máriapócsi római katolikus templomokat.
Kialakítják a nyírvasvári barokk múzeumkápolnát, megújulnak Nyírmihálydiban és Piricsén a református műemléktemplomok, folytatódik a késő gótikus nyírbátori görögkatolikus templom restaurálása, a kállósemjéni, a nagykállói és a nyírbogáti görögkatolikus templomok helyreállítása szintén a fejlesztés része.

Tuzson János látogatóközpont jön létre Bátorligeten, a vajai őstavat turisztikai célra hasznosítják, Nyírbogáton pedig az Alföld legmagasabb pontját, a Hoportyót fejlesztik.

A Nyírség kiemelt rendezvényhelyszíneiként Biriben a tócsnifesztivál, Vállajon a strudlifesztivál, Nagykállóban Harangod, Nyírbogáton pedig a Bogáti forgatag otthonául szolgáló helyek szépülhetnek meg. Mindemellett hozzájárulnak a leveleki strand fejlesztéséhez, illetve az apagyi, valamint máriapócsi horgásztavak megújulásához.
– Garantáltan növekedni fog a kirándulni és kikapcsolódni vágyó látogatók száma Nyírbogáton: kilátó épül majd a nagyközséghez tartozó Hoportyón, az Alföld legmagasabb pontján.

Saját hang- és fénytechnikával büszkélkedhet a jövőben a Bogáti Forgatag, a rendezvény helyszíne nagysátorral, a műfüves pálya melletti terület pedig öltöző-, tisztálkodóhelyiséggel bővül majd – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere.

– KM-MJ, LTL, PI –


A konzorcium tagjai

A Nyírség turisztikai kínálatának fejlesztése elnevezésű projekt konzorciumának tagjai:

megyei önkormányzati hivatal,

Szabolcs-Szatmár-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

URBS Novum Nagykállói Városfejlesztési Nonprofit Kft.

kállósemjéni önkormányzat

Kincseinkért Egyesület

baktalórántházi önkormányzat

Római Katolikus Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

bátorligeti önkormányzat

Tiszántúli Református Egyházkerület

vajai önkormányzat

vállaji önkormányzat

Görög Katolikus Nyíregyházi Egyházmegye

nyírbogáti önkormányzat

leveleki önkormányzat

máriapócsi önkormányzat

apagyi önkormányzat


A Nádas-tó is megújulhat

Jelentős ökoturisztikai attrakció létrehozására, a helyi Nádas-tó fejlesztésére nyújtott be pályázatot Kisvárda, és 450 millió forintot kapott a megvalósításra. Olyan látványelemmel lesz gazdagabb a település, ami kiegészíti a várfürdő által nyújtott rekreációs lehetőségeket, és a terület turisztikai vonzerejét is megnöveli. A beruházás helyi, térségi jelentőségű, és nem csupán a Kisvárdára érkezők vendégéjszakáinak a számát növeli meg, hanem a foglalkozásbővítésre is lehetőséget kínál. A tó bejáratához tájházat terveznek, kialakítanak egy látogatóközpontot és csónakházat, és az első két szigeten kilátót építenek, vízi pihenőhelyet és fa tanösvényt alakítanak ki. Helyet kapnak olyan más attrakciók is, amelyek a tónak és a környezetének az élővilágát mutatják be. Az élményelemeik és az interaktív fejlesztéseik megfelelnek a 21. századi elvárásoknak.

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/55a8pZYQ4pE/3636842
Felkapott
További hírek