Nagykállóban emlékfát ültettek az Összetartozás Napján

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere egy vadgesztenyefát ültetett a Szabadság téren. Egy olyan fa helyére, amelyet éppen száz évvel ezelőtt ültettek őseink, tehát közel egyidős volt Trianonnal.

– A trianoni békediktátum a legjelentősebb nemzeti tragédiánk, amelyről nekünk, anyaországban élőknek, kötelességünk megemlékezni. Számomra június 4-e veszteséget és fájdalmat jelent. Ezt az igazságtalan és szomorú eseményt számtalan küzdelem és megpróbáltatás követte, amelyekkel a határon túl élő magyaroknak szembe kellett nézniük. De a veszteségen túl június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja is számomra. Nem gondolok itt nagy dolgokra, hanem azokra a találkozásokra, emberi kapcsolatokra, amelyeket az elmúlt években éltem meg külhoni magyar barátaimmal. Nagykállónak ugyanis három olyan testvér települése van, amelyek az anyaország határain túli magyar területeken vannak. Borsi a Felvidéken, Tasnád Erdélyben és Técső Kárpátalján – mondta Horváth Tibor polgármester. – Minden alkalommal, mikor találkozunk határon túl élő barátainkkal, bámulattal tölt el, hogy ezek az emberek száz évvel Trianon után is megőrizték anyanyelvüket, magyar hagyományaikat, büszkeségüket, identitásukat, pedig az elmúlt évtizedek alatt a regnáló hatalmak próbáltak mindent megtenni azért, hogy ezt eltiporják, megsemmisítsék, elvegyék tőlük, de megmaradásra való törekvésük nem engedte.

A Nagykállóban történt faültetés több szempontból is szimbolikus. Egyrészt, hogy ennek helyén egy olyan vadgesztenyefa állt, amelyet az 1920-as években ültettek őseink, amikor parkosították a szakkórház előtti területet, köztük a ma is élő, idősebb fákat. Másrészt jelképezi a generációváltást, a folytonosságot, azt, hogy a magyar nemzet volt, van és lesz! A faültetés azt a hitet közvetíti, hogy vagyunk, hogy jövőnk van és bármilyen megrázkódtatás, tragédia is érje ezt a nemzetet, mindig talpra tud állni – tette hozzá Nagykálló Város vezetője, Horváth Tibor.

 

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek