Negyedszázada nyugszik hazai földben az egykori miniszterelnök


Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Kállay, a Horthy és a Bessenyei család több leszármazottja is. Komiszár Dénes történész köszöntötte a vendégeket, majd dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője méltatta a rendezvényt és a jelentős állami támogatással megújult kúriát.

A nagyközség polgármestere, Belicza Lászó egy missziónak fogja fel Kállay Miklós egykori miniszterelnök emlékének ápolását.

– A projekt maga 2012-ben kezdődött, de valójában sosem ér véget, hiszen folyamatosan foglalkozni, törődni, kutatni kell ezt a korszakot – utalt Kállay Miklós és Horthy Miklós történelmi jelentőségére Kállósemjén polgármestere.

Kállay Helén, Kállay Miklós unokája a magyarországi újratemetés jelentőségéről szólt, majd megjegyezte: sajnos volt olyan időszak, mikor nagyapját csirkefogónak titulálta a kor, de szerencsére ez a felfogás már a múlté.

– Ma már tárgyilagosan tudunk beszélni Kállay Miklósról és Horthy Miklósról, akik mindketten tartózkodtak a szélsőségektől, ma már reálisan meg tudjuk ítélni történelmi szerepüket – fogalmazott a szombati kállósemjéni eseményen Horthy Éva, az egykori kormányzó leszármazottja.

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/yQgObmjQu08/4016377
Felkapott
További hírek