Nemzeti oltalmat kapott az újfehértói meggy is

Az évtizedek, netán évszázadok során kivívott és elért eredményeket, szellemi és tárgyi értékeket a jövő számára óvni, a hagyományokat ápolni kell. Ezt a célt szolgálják a földrajzi eredetvédettséget és a nemzeti oltalmat jelentő minősítések.

Egy csoport kezdeményezte

Újfehértónak és az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzdének nagy büszkeség, hogy immár több éve élvez földrajzi eredetvédettséget és európai uniós oltalmat az újfehértói meggypálinka, a napokban pedig dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter aláírta azt az emléklapot, amely a párlatnak alapul szolgáló gyümölcsöt, az újfehértói meggyet is nemzeti oltalom alá helyezi.

Szeretnénk az európai uniós oltalmat is megszerezni.” Papp József

– Fordított utat járt be ez a sikertörténet, hiszen a végtermék, jelen esetben a meggy­pálinka hamarabb kapott védelmet és oltalmat, mint az alapjául szolgáló gyümölcs. Egy újfehértói termelői csoport – amelyben vannak fiatal gazdák, őstermelők, tagja továbbá a Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. és a Zsindelyes Pálinkafőzde is – kezdeményezte két éve, hogy kapja meg a meggy is a nemzeti oltalmat, s ez a törekvés immár valóra vált – mondta el szerkesztőségünk érdeklődésére a termelői csoport képviseletében Papp József, a pálinkafőzde ügyvezető igazgatója.

– A nemzeti oltalomról szóló emléklapot február utolsó napján Székesfehérváron vehettem át dr. Nagy István parlamenti államtitkártól, aki maga is újfehértói származású. Megérdemli ez a gyümölcs a védettséget, hiszen nagy múltú történet van mögötte. Az írásos források szerint már az 1930-as években nagy hagyománya volt az újfehértói meggynek. Aztán 1949-ben kutatóállomást, kísérleti telepet hoztak létre Érden, Fertődön, Cegléden és Újfehértón, s megkezdődött új fajták kinemesítése. Dr. Pethő Ferenc és Szabó Tibor professzorok áldozatos munkálkodásának köszönhetően először megszületett az újfehértói fürtös meggy, amelyet aztán követett a debreceni bőtermő, a kántorjánosi, az Éva és a Petri meggyfajta.

Földrajzi árujelzés

– Ezt az öt fajtát foglalja magába az újfehértói meggy fogalma, amely megkapta most a nemzeti oltalmat, vagyis a földrajzi árujelzőt kizárólag a következő településeken termesztett meggyre lehet alkalmazni: Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálintbokor, Nyíregyháza-Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya, Újfehértó. Ez csak az első lépcsőfokot jelentette, szeretnénk továbblépni, s az európai uniós oltalmat is megszerezni az újfehértói meggynek – folytatta Papp József.

– Úgy gondolom, nem lesz akadálya az uniós oltalomnak sem, mert nem sértjük senkinek sem az érdekét.

– MML –


Ecet, aszalvány, sör, bor

– A termelői csoportnak célja az is, hogy népszerűsítsük a meggyet, hiszen az ipari feldolgozás mellett éppen olyan fontos a közvetlen fogyasztásra szolgáló friss gyümölcs értékesítése is. Az iparban pedig nemcsak pálinka készül belőle, hanem többek között meggyecet, meggyaszalvány, sör, bor és édesipari termék is. A gyümölcs védettségével új lehetőséget kapnak a gyümölcsből készült termékek is, amelyeket népszerűsíteni szeretnénk majd a most épülő „Zsindelyes Cottage” turisztikai központunkban is – tette hozzá befejezésül Papp József.

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/Ptav-X1Ecg0/3787481
Felkapott
További hírek