Nyári diákmunka – A vártnál is nagyobb az érdeklődés

Változott a trend a diákmunkában, jóval több fiatal dolgozik nyaranta, mint az elmúlt években, ami a foglalkoztatóknak is előnyös, mert szakképzett munkaerőből hiány van, az üres álláshelyeket muszáj feltölteni.

A diákokra nemcsak a versenyszféra, hanem nyáron az önkormányzatokhoz tartozó intézmények is igényt tartanak. Megyénkben ezidáig több, mint 3200 középiskolás, és egyetemista jutott jö­vedelemszerzési lehetőséghez, ám a vakációnak még nincs vége.

Az országos önkormányzati diákmunkára 3,4 milliárd forint jut, újdonság, hogy az önkormányzati intézmények mellett a vendéglátásban és a mezőgazdaságban működő cégeket is bevonták a programba.

Több, mint 3200 fiatal kapcsolódott be megyénkben az országos önkormányzati diákmunkába, amelyre 2018-ban 3,4 milliárd forint jut. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyár közepéig 380 millió forintot kötöttek le. Újdonság, hogy az idén az önkormányzati intézmények mellett a vendéglátásban és a mezőgazdaságban működő gazdasági szervezeteket is bevonták a programba.

Bővült a munkalehetőség köre

Serényen pakolgattak, dekoráltak a folyosón a fiatalok a Kertvárosi Református Egyházközség István Szeretetotthonában, ahol hat középiskolás dolgozik a nyáron. Kreativitásuk nyoma jól látszik az épület belső terén, a folyósokon, szobákon. Minden apró feladathoz pozitívan, érdeklődően állnak hozzá, az otthon adminisztrációs irodáján is munkára fogták őket – tudtuk meg az önkormányzati diákmunkáról tartott sajtótájékoztatón.

– A fiatalok javára válik, ha az iskolás éveik alatt megismerik a munka világát, tapasztalatot szereznek, és beleszagolnak egy-egy szakterületbe – mondta a tájékoztatón Román István megyei kormánymegbízott, s hozzátette: a megyében 3200 diák önkormányzati, egyházi intézményekben, kétszázan a vendéglátásban, mezőgazdaságban dolgozhatnak. A politikus elmondta: – Évekkel ezelőtt sokkal nehezebb volt bekerülni, most nyitott a terep, a vállalkozások egészen a nyár végéig a járási hivatal foglalkoztatási osztályán jelenthetik be a munkaerőigényt, a 16-25 év közöttiek ugyanitt regisztrálhatnak.

– Tavaly az egyik nyíregyházi óvodában dolgoztam, az idén egészen augusztus végéig itt az otthonban segítek – mondta Katona Hanna Boróka, akitől megtudtuk: elég megjelenniük, és felüdüléssel töltik el a szépkorúakat.

– Meghallgatjuk panaszaikat, történeteiket, olyan, mintha az unokáik lennénk – mondta mosolygósan, s elárulta, szeret gyűjtögetni, már az egyetemi tanulmányaira gondol.

Forgásban, több turnusban

– Javában tart a diákmunka program Nyíregyházán is, az önkormányzat és intézményei több, mint 300 fiatalt foglalkoztatnak – tudtuk meg dr. Kása Brigitta aljegyzőtől, aki hozzátette:

– Kedvező változásként tapasztaltuk, hogy a program időtartama két héttel hosszabb lett, kettő helyett három turnusban dolgozhatnak a diákok, ami szakaszonként száz tanulót jelent. Jelenleg a legnépszerűbb, második turnus tart július 27-éig, amelyre több mint 230-an jelentkeztek közülük 183-an a polgármesteri hivatalban, az alapellátási igazgatóságnál, a Jósa András Múzeumban, az önkormányzat óvodáiban, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, valamint a Váci Mihály Kulturális Központban dolgoznak. Akiknek a túljelentkezés miatt nem volt lehetőségük munkába állni, részükre igyekszünk lehetőséget biztosítani az augusztus 3-ától induló turnusban – mondta el az aljegyző.

– Önként vállalva, és örömmel jöttem a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal jegyzői kabinetjéhez – mondta a nyíregyházi gimnazista, Ilosvai András, akit a jogtudomány és a közigazgatás érdekel, pályáját is ezen a területen képzeli el. – Ebből a szempontból is ideális helyen vagyok az önkormányzatnál, ahol mindenki segítőkész, sokrétű feladatokat kapok. A közgyűlési jegyzőkönyveket rendeztük össze, lekövettük az ügyiratok iktatási folyamatának szabályos menetét – sorolta a napi teendőket András, aki szerint így lesz legalább egy kevés rálátása a hivatali munkakörökre, egy város közigazgatási működésére.

– A szünidőben gyűlölöm a tétlenséget, ezért dolgozom, s bevallom, a fizetés is motivál, ugyanis amit a 15 nap alatt megkeresek, félreteszem a portugáliai osztálykirándulásunkra.

– A nagykállói önkormányzat minden évben pályázik diákmunkára, így változó létszámban a városi intézményekben és helyi vállalkozásoknál fogadják a fiatalokat. Az idén nyolcvannyolcan helyezkedhetnek el szezonálisan, főként a helyi cégek viszik a diákmunkást, ugyanis óriási segítséget jelentenek a munkaerőhiány pótlásában.

Nagykállóban a szolgáltatói szektorban – a kereskedelemben és a vendéglátásban –, a mezőgazdaságban jön kapóra az idénymunkás, a szabadságolások miatt az intézményekben is elkelnek – mondta el Juhász Zoltán polgármester, s hozzáfűzte: az idei pályázati büdzsé 9, 5 millió forintot nyújtott a diákok havi bérére, amelynek egy részét cégek fedezik.

KO

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/Yin6CrLzrBg/3926747
Felkapott
További hírek