Örökség és emlékezet

Az országos könyvtári napok rendezvényéhez idén is egyhetes programsorozattal csatlakozott a Ratkó József Városi Könyvtár. Ennek keretében szerveztek könyves és játékos vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat, illetve ünnepélyes keretek között megnyitották az olvasók előtt dr. Bódor Sándor több ezer kötetes magángyűjteményét.

 

„Örökség és emlékezet”címmel dr. Bódor Sándor, a Korányi Frigyes Gimnázium egykori magyartanára könyvgyűjteményének átadására került sort október negyedikén a Ratkó József Városi Könyvtárban. A 15 000 kötetből álló házi könyvtárát ugyanis évekkel ezelőtt a városnak ajánlották fel és az intézményben helyezték el az örökösök. Orosz János, a bibliotéka egykori munkatársa három éven át rendszerezte, katalogizálta és besorolta a könyveket, majd annak jelentős részét az olvasók számára is hozzáférhetővé és kölcsönözhetővé tette. A magángyűjtemény megnyitóján ennek ismertetése is elhangzott.

Az ünnepségen az egykori középiskolai tanár, irodalmár életútját Oroszné dr. Nagy Matild, Nagykálló Város alpolgármestere ismertette a közönséggel. Többek között elhangzott, hogy dr. Bódor Sándor 1951-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar-történelem szakos tanári oklevelet, majd 1973-ban ugyanott doktorált. 1951-től a nyíregyházi Kossuth Gimnáziumban, 1960-tól a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban, majd a Korányi Frigyes Gimnáziumban tanított 1988-ig, nyugdíjba vonulásáig. Irodalomtörténeti tanulmányai és kritikái nagyrészt folyóiratokban jelentek meg, például az Új Írásban, az Alföldben, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlében és a Kelet Felől-ben.

Forrás: http://nagykallo.hu/orokseg-es-emlekezet/
Felkapott
További hírek