Piros-fehér-zöldbe öltözött a megye – Megemlékezések Szabolcsban

A nyíregyháziak is maguknak érezték a szabadságharcot

Nyíregyháza önkormányzata is megemlékezett az 1848-as szabadságharcról. Mint azt dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte: a mai fiatalok számára is példaértékű az a tett, ahogy a ’48-as hősök harcba szálltak a függetlenségért és megpróbálták ledobni magukról a bilincset.

– A nyíregyháziak is maguknak érezték a szabadságharcot, gondoljunk csak a Benczúrokra, Irányi Dánielre, Hatzel Mártonra vagy a Kralovánszky családra – fogalmazott a megyeszékhely polgármestere.


Tóth Sára és Kiss Péter a Vasvári Pál Gimnázium tanulói, ők is ott voltak a megemlékezésen. Mint azt lapunknak elmondták: nagyra becsülik a ’48-as forradalmárokat.

– Elképzelhetetlen, hogy az akkori fiatalok milyen hatalmas tetteket hajtottak végre, volt merszük felemelni a hangjukat az elnyomás ellen. Ez mai fejjel elképzelhetetlen a számomra – mondta lapunknak Tóth Sára, a Vasvári Pál Gimnázium végzős diákja.

Az alábbi videóban pedig fiatalokat faggattunk arról, mi a véleményük a nemzeti ünnepről és a 12 pontról.


Megkoszorúzták Bem József szobrát

Ünnepi műsorral idézték fel az iskola névadójának Bem Józsefnek az emlékét Nyíregyházán. A hős tábornok szobránál főhajtás mellett az emlékezés koszorúit is elhelyezték a tagintézmények és a lengyel kisebbségi önkormányzat képviselői is.


A Búzaszem nyugati óvoda kicsinyei tűztek nemzeti színű díszt

Az 1848-as forradalomra emlékezve kicsinyek százai érkeztek Nyíregyházán a Kossuth térre, hogy kokárdát, nemzeti színben virágzó tulipánt és más díszeket tűzzenek a szobor körüli ágyásokba, ahogy ezt a Búzaszem nyugati óvoda kicsinyei is tették.

Fotó: Pusztai Sándor ©

Az 1848-49-es forradalomra emlékeztek Leveleken

A Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsorával emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra Leveleken.

Fotó: Janics Attila ©

1848-as megemlékezés Kemecsén

Ünnepélyes keretek közt emlékeztek meg Kemecsén 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, a város emlékművénél, aminek helyben ismert alakja Répásy Mihály honvéd tábornok volt.

A rendezvényen jelen volt a város polgármestere Lipők Sándor mellett a korábbi díszpolgár Papcsák Ferenc, és a fejlesztési miniszter Seszták Miklós.

Fotó: Pusztai Sándor ©

Beszédében a hazát védő egykori és mai hősök közt vont párhuzamot Seszták Miklós, majd egy Petőfi verssel zárta gondolatait. Ezután a polgármester Lipők Sándor adta át az idei díszpolgári címet, majd megkoszorúzták az emlékművet.


Ünnepi műsorral emlékeztek Kállósemjénben

Az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit idézték fel a tanulók ünnepi műsorukkal szerdán a kállósemjéni Kállay Miklós Általános Iskolában.

Fotó: Sipeki Péter ©

Megemlékezés Dombrádon

Dombrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. március 14-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szóló megemlékezést tartott a Művelődési Ház és Könyvtárban.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Kozmáné Kasza Veronika polgármester. A kor eseményeit idéző, színvonalas, meghitt műsorral készültek a Móra Ferenc Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A megemlékezés koszorúzással zárult.


A hősökre emlékeztek Vaján

Az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztek Vaján kedden.


Geszteréden leleplezték Szent László mellszobrát

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett koszorúzást és megemlékezést követően szerdán Geszteréden leleplezték Szent László mellszobrát a Gajdos János Művelődési Ház udvarán.

Fotó: Sipeki Péter ©

Megemlékezés Nyírteleken

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Nyírtelken, szerdán délelőtt 11 órától.

Fotó: Janics Attila ©

Megemlékezés Baktalórántházán

A Talán Teátrum ünnepi műsorával emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire Baktalórántházán.


Ünnepi műsor Csengerben

A műsort a Makovecz Imre Általános Iskola irodalmi színpada adta elő.


Fotó: Kákos Dávid


Fotó: Kákos Dávid


Fotó: Kákos Dávid


Budapest - Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, csütörtök délelőtt az Országház előtt. A lobogót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműkö...

Kolozsvár - Semjén Zsolt szerint ma a magyar állampolgárság kiterjesztése által valósul meg a magyar nemzet közjogi egyesítése, ami a 170 éve megfogalmazott 12 pontban úgy jelent meg, hogy "unió Erdéllyel". A nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes Kolozsváron a ...

Kolozsvár, Zágráb, Lendva - A magyar nemzet összetartozását, egységét emelték ki ünnepi beszédeikben a Kolozsváron, Zágrábban és Lendván szerdán rendezett március 15-i ünnepségek szónokai. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Kolozsváron a Magyar Opera nagytermében a Ma...

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyénk több településén is ünnepélyes koszorúzást és megemlékezést rendeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Március 14., szerda 9–17 óra: Ünnepségek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére több helyszínen, 17 órakor megeml...
Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/JyP5sS1mwuk/3796354
Felkapott
További hírek