„Tiszta forrás település” címet kapott Nagykálló

A Magyar Művészeti Akadémia 2014-től minden évben odaadományozza a címet azoknak a Kárpát-medencei településeknek, ahol az elmúlt évtizedekben a magyar népművészeti, néprajzi gyűjtők legnevesebbjei a népi kultúra felbecsülhetetlen kincseinek gyűjtésén és feltárásán munkálkodtak. Ezen települések lakói hozzájárultak a magyarság népi örökségének megőrzéséhez és továbbadásához. A program célja: jelet hagyni azokon a helyeken, ahol az elmúlt több mint száz esztendőben neves zeneszerzők, népzenekutatók tiszta forrásból merítettek zenei kincset a jövő nemzedékeire, hagyomány­ápolóira is gondolva.

Az idén Őcsény mellett Nagykálló kapta a címet, az ezt megörökítő emléktáblát, valamint a városban készült népzenei és néptánc-gyűjtések másolatát – olvasható a város honlapján.

Kodály Zoltán az 1920-as években megyénkben járt népdalgyűjtő körúton, és 1921-ben Nagykállóba is ellátogatott. Érdeklődött a – mára világhírű – Kállai Kettős, Nagykálló mindmáig élő énekelt-táncolt hagyománya, múltunk egyik gyöngyszeme iránt. A táncot ekkor nem tudták megmutatni a zeneszerzőnek, ezért a település másik nevezetes muzsikáját, a „Szól a kakas már”-t rögzítette. Amikor aztán 1926. november 7-én újra Nagykállóba látogatott, lejegyezte, majd 1928 nyarán fonográfra rögzítette a Kállai Kettős dallamait.

– Hatalmas büszkeség számomra, hogy Nagykálló megkapta ezt a rangos elismerést. Településvezetőként ilyenkor látja és értékeli az ember azt a sok befektetett munkát, amit városunk hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért tettünk, illetve tettek elődeink, a népi hagyományokat ápoló civil szervezetek, egyének és szakemberek – mondta Juhász Zoltán polgármester a díjátadót követően.

KM

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/HbfR_dnnhVI/3737553
Felkapott
További hírek