Úgy ismeri Nagykállót, mint a tenyerét

Az Ezüst Kor Egészségügyi Nyugdíjasok Egyesületének tagjai kirándulást tettek Nagykállóba, Szabolcs Vármegye egykori székhelyén. A város nevezetességeit és történetét Harsányi Gézáné mutatta be nekünk.

A szülőföld szeretete, megtartó ereje hatással van az emberek érzelmi világára. Ezt mind megtapasztalhattuk a csodálatos idegenvezetőnknek köszönhetően, aki ezer szállal kötődik a város minden pontjához. Fontos számára a szülőföld sorsa, a története, szűkebb és tágabb közösségének boldogulása, a település és az emberek szeretete.

Harsányi Gézáné mindent megtesz, hogy a város története fennmaradjon, hála neki, minden érdeklődő megismerheti szűkebb hazájának, Nagykállónak a múltját, értékeit.

Közös ima és koszorúzás

Ámulattal hallgattuk, ahogy beszélt a város történetéről, a Kállói várról, Korányi Frigyes és Jósa András munkásságáról, a Kállai kettősről, a Kállay családról, a helytörténeti múzeumról, a gyógyvizű strandfürdőről, az Inségdombról, a Csodarabbiról, a 60 méter magas Rákóczi toronyról.
Volt kórházi dolgozók lévén, természetesen megkoszorúztuk Korányi Frigyes szülőházát, az emléktáblánál pedig koszorút helyeztünk el. A református templomot Horváth György lelkipásztor mutatta be, együtt mondtuk el az imádságot. Délután még Kállay Miklós egykori miniszterelnök családi kastélyában, a kállósemjéni Kállay Kúriában is jártunk, majd a Szilágyi Házban a Kállai kettős történetét és hagyományait ismertük meg. Este fáradtan, de csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Köszönjük az óriási ismeretanyaggal, professzionális tudással rendelkező Harsányiné Manyikának ezt a szép napot!

– Mráz Lászlóné –

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/gmS-iXJyT7s/3502764
Felkapott
További hírek