Új magyar rekord született Nagykállóban

A legtöbben együtt citerázók magyar rekordját döntötték meg május 19-én Nagykálló-Harangodon. A tánccsűrben ugyanis 161-en citeráztak együtt, egy időben.

Kora reggel óta érkeztek a citerások Nagykálló-Harangodra, hogy részesei legyenek ennek a különleges eseménynek. Így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül Borsod, Hajdú-Bihar, Békés, Pest, Veszprém és Fejér megyékből jöttek a muzsikusok, illetve a határon túlról, Erdélyből, Szatmárnémetiből és Nagykárolyból.

Nem sokkal dél után már zsúfolásig megtelt a tánccsűr és annak környéke zenészekkel, énekesekkel és a rendkívüli eseményre kíváncsi érdeklődőkkel.  13 órakor Sveda Anita, a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a rendezvény több száz résztvevőjét, majd Juhász Zoltán megnyitotta az eseményt. Nagykálló Város polgármestere kiemelte az összefogás fontosságát, s köszönetet mondott azért, hogy ilyen sokan eljöttek városunkba, ami jelzi, hogy mennyire fontos eseménynek ad otthont Nagykálló, ahol magyar emberek fognak össze egy közös, nemes cél érdekében, emellett kiemelte, hogy mennyire fontos az itt élőknek a néphagyományok ápolása, a népzene és a néptánc szeretete.

-Városvezetőként nagy büszkeség számomra, hogy milyen sok nagykállói gyermek és fiatal áll az első sorban a citera mellett, és részt vesz az új magyar rekord  felállításában – mondta Juhász Zoltán polgármester, majd köszönetet mondott Rózsa Zoltánnak az esemény megálmodójának és megszervezőjének.

A polgármester lelkesítő gondolatai után Harsányi Gézáné városunk díszpolgára, helytörténet kutató a híres Kállai Kettős megszületésének fordulatokban gazdag történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. Mindezek után a főszervező, Rózsa Zoltán irányításával egyszerre megpendültek a citerák húrjai, majd pedig felhangzottak Nagykálló világhírű táncballadájának sorai. Ami egyszerre volt megható, felemelő és lelelkesítő a jelenlévők számára, ahogyan a 161 citerás pengette a húrokat és a 43 énekessel közösen dalolták a Kállai Kettős sorait. Talán még a tánccsűr is beleremeget ebbe a rekorddöntésbe. A dallamokat pedig messze, a harangodi dombokon túlra is vitte a játékos tavaszi szél.

A 2004-ben Sándorfalván felállított, legtöbben együtt citerázók magyar rekordját nem sokkal 14 óra előtt, több mint öt percig tartó együtt muzsikálással, a Kállai Kettős dallamait énekelve, nagybőgő kísérettel és néptáncospár bemutatójával sikerült megdönteni Nagykálló-Harangodon, amit a Magyar Rekordszövetség részéről Sebestyén István hitelesített.

A délután folyamán szakmai bemutatóra is sor került, majd az eseményt táncház zárta.

Forrás: http://nagykallo.hu/uj-magyar-rekord-szuletett-nagykalloban/
Felkapott
További hírek