Újabb intézkedések Nagykálló Városban a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében

Nagykálló Város polgármestere, Horváth Tibor vasárnap délután egyeztető megbeszélésre hívta össze az operatív munkacsoport tagjait, hogy döntsenek az önkormányzat saját intézményeinek működésével kapcsolatban. A tanácskozáson több, a veszélyhelyzet miatt a napokban életbe lépő intézkedési terv végrehajtásáról egyeztettek az intézmények vezetőivel, a járási hivatal vezetőjével, az alpolgármesterrel, a jegyző asszonnyal és a képviselő-testület megjelent tagjaival.

A megbeszélésen elhangzott, hogy településünkön is van egy személy, aki önkéntes (házi)karanténba vonult, mivel munkája miatt a közelmúltban tért haza külföldről.

A polgármester kezdeményezte, hogy a holnapi naptól egy ingyenesen hívható telefonszám működjön a városban, amelyen azok az idős, egyedülálló személyek kérhetnek segítséget, akiknek a gyógyszer-kiváltásban és a napi bevásárlásban szükséges a segítség, mert nem szeretnék elhagyni otthonukat és nincs közelben élő hozzátartozójuk (DE csak és kizárólag ezekben az esetekben!).

A miniszterelnök bejelentése alapján https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-tanulok-hetfotol-nem-mehetnek-iskolaba-tizakciocsoport-allt-fel hétfőtől a tanulók nem látogathatják az iskolákat.

Elhangzott, hogy a Ratkó József Városi Könyvtár esetében nem szükséges elrendelni az intézmény bezárását. Ezzel szemben a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás esetében már elkészült az intézkedési terv, amelyet Krausz Gabriella intézményvezető ismertetett. A következő napokban életbe lépő, az ellátottak és az ellátásban résztvevő személyek védelmét szolgáló előírások közül néhány:

– 2020. március 8-tól az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó intézményében teljes körű látogatási tilalmat rendelt el (így a nagykállói idősek otthonában is).

– Ételeket és egyéb csomagokat nem kaphatnak kinti hozzátartozóktól az idősek. Az intézmény takarítása, a gyakran megérintett tárgyak (kilincsek, villanykapcsolók, korlátok) fertőtlenítése, valamint az intézmény gyakori szellőztetésére még nagyobb figyelmet fordítanak.

– Az intézmény orvosával folyamatos kapcsolatot tartanak.

– Az idősek megnyugtatása érdekében a dolgozók folyamatosan törekednek arra, hogy ne keltsenek köztük félelmet és hogy a betegség terjedését szeretnék megfékezni.

– A házi segítségnyújtás és a tanyagondnoki szolgáltatásban résztvevő munkatársak részére védőfelszerelést biztosítottak, továbbá fertőtlenítő szerrel, gumikesztyűvel látták el őket.

– A térítési díjak befizetése kapcsán három hónapon keresztül a csekkes befizetésre térnek át. A csekket az ételek kiszállítása alkalmával kapják majd meg az ügyfelek.

– A vezető kezdeményezi, hogy keddtől (március 17.) szüneteljen a Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása és az Idősek Klubjának összejövetelei.

Szabocsi Katalin, a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője – többek között – elmondta, hogy az üzemeltetésük alatt álló konyhákon előállított ételek kiszállítására és kiszolgálására az alábbi óvintézkedéseket vezették be:

– Hozott ételesbe nem szolgálnak ki, csak egyszer használatos edénybe,

– A gyermekétkeztetés – csökkentett létszámmal számolva (az iskolabezárás miatt) a rászorulók részére továbbra is megtörténik,

– Menüs étkeztetés – kizárólag elvitelre,

Elhagyható, szüneteltethető szolgáltatások a Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. esetében:

– Rendezvények részére terembérlési lehetőség felfüggesztése (Híd Közösségi Ház – Nagykálló, Jókai M. út 34. és Óbester Étterem és Kávézó – Nagykálló, Korányi F. út. 1. szám alatt)

– Rendszeres foglalkozások szüneteltetése (Híd Közösségi Ház – Nagykálló, Jókai M. út 34. és Óbester Étterem és Kávézó – Nagykálló, Korányi F. út. 1. szám alatt)

Óvintézkedések egészségügyi területen:

– A takarító személyzet az iskola teljes fertőtlenítése után minden telephelyét fertőtleníti.

– Az Óbester Étterem és Kávézó részére fokozott elővigyázatosság van előírva – fertőtlenítés, kesztyű használata, illetéktelen személy bejárásának tilalma, hozott edénybe való menü kiadása megtiltva.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a járványügyi helyzet miatt a Pindur Palota Bölcsőde 2020. március 16. napjától nem fogadja a gyerekeket, melyről az intézmény vezetője Oláh Katalin személyesen egyeztet a szülőkkel még a mai nap folyamán.

A Nagykállói Brunszvik Teréz Óvodában az új koronavírus megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt 2020. március 17-től (keddtől) rendkívüli ügyeleti rend lép életbe – tájékoztatott Nagy Tamásné intézményvezető. (Ennek részletei a csatolt dokumentumban olvashatók.)

Dr. Vonza Andrásné, a Nagykállói Járási Hivatal vezetője elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése okán, a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a elkészült okmányokat kipostázzák az állampolgárok részére, az ügyfeleknek nem kell befáradniuk a hivatalba. Továbbá az okmányok érvényessége meghosszabbodik a rendkívüli helyzet végét követő 15 nappal, tehát addig nem szükséges a hivatalt felkeresni lejárt személyigazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány stb. meghosszabbítása miatt.

Az operatív munkacsoport megbeszélésén Horváth Tibor polgármester elmondta, hogy hétfőtől március 16-tól) a Nagykállói Piac területén kizárólag zöldség-gyümölcs, illetve egyéb élelmiszer árusítása engedélyezett.

-Kérem az állampolgárokat, hogy a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatát csak a legszükségesebb esetekben keressék fel, előzetesen telefonon érdeklődjenek (42-263-101), vagy az elektronikus ügyintézést vegyék igénybe (www.nagykallo.hu oldalon). Saját és hozzátartozóik egészségének védelme érdekében ezentúl a Városházán kötött esküvők alkalmával csak kis létszámban tartózkodjon a Házasságkötő teremben – jelentette ki a város vezetője.

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek