Újra látogatható a harangodi kilátó

Nagykálló építészeti értékei között tartjuk számon az Ekler Dezső tervei alapján épült kilátót a tóparti dombtetőn, ahonnan kiváló a rálátás a városra. A kilencvenes évek elején készült építmény tavalyi statikai vizsgálatakor a szakértő életveszélyessé nyilvánította, és lebontásra javasolta amennyiben nem végeznek rajta jelentős felújításokat. A város vezetése és a Harangod üzemeltetője az elmúlt hónapokban próbált megoldást találni a probléma orvoslására, hiszen mindannyian kötődnek a település egyik jelképének számító építészeti örökséghez. Év elején, több építőipari szakember bevonásával, sikerült egy egyedi megoldást találni, az amúgy is kivételes megoldással készült létesítmény felújítására és újbóli használatba vételére.

– A vizsgálatokat követő szakértői javaslatban az állt, hogy a kilátó 19 fa tartóoszlopából 15-öt fel kell újítani, a korlátokat, lépcsőelemeket helyre kell állítani, illetve meg kell erősíteni, a lépcsőtartó konzolokat pedig ki kell cserélni. Ez a kivitelezés során azt jelentette, hogy a tizenöt, betonba ágyazott fa szerkezet, föld feletti részének 25-30 cm-ét eltávolították a szakemberek, mert a csapadék hatására korhadni kezdett. Első lépésben minden egyes oszlopot aládúcoltak – hiszen magát a szerkezetet, a tartóoszlopokat nem bonthatták ki a helyükről, – majd a földben lévő részt kiszedték, s a helyét bebetonozták, az oszlopok alá pedig acélzsámolyokat helyeztek – tájékoztatott Juhász Zoltán, Nagykálló Város polgármestere. – A további négy oszlopnál – a statikus véleménye szerint – nem volt szükség erre a műveletre, így ezek közvetlen föld feletti részét egy vízszigetelő, bitumenes réteggel, illetve egy beton hézagtömítéssel látták el.

Emellett a korlátok és a lépcsőfokok elkorhadt részeit kicserélték és az egész építményt egy vízlepergető, gomba és egyéb kórokozók elleni védőszerrel kezelték.

Forrás: http://nagykallo.hu/ujra-latogathato-a-harangodi-kilato/
Felkapott
További hírek