Ünnepélyes alapkőletétel városukban

A mai napon helyezték el a több mint 660 millió forintból épülő inkubátorház alapkövét Nagykállóban.

Az egykori vásártér területén márciusban kezdődött az „Ipari területek fejlesztése Nagykállóban” című projekt megvalósítása, amelynek elsődleges célja a város és a térség gazdasági fejlődésének elősegítése. Nagykálló Város Önkormányzata – Európai Uniós forrásból – 661 484 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházásra.

-Sajátos alapkőletétel a mai, hiszen az épület már szerkezetileg elkészült, de az idei év is rendkívüli, hiszen a járványhelyzet nem várt események sorozatát állította elénk, emiatt nem tudtuk időben megtartani az ünnepélyes alapkőletételt sem – kezdte gondolatmenetét Horváth Tibor polgármester.– A több mint 661 millió forintból megvalósuló inkubátorháznak az lesz szerepe, hogy a helyben működő és az újonnan idetelepülő vállalkozók megtudjanak erősödni, tovább tudjanak fejlődni, majd pedig terjeszkedni a térségben. A város vezetése ehhez szeretné a lehetőséget, a megfelelő környezetet, a helyszínt és egy állandó minőséget biztosítani a jövőben, nyilván annak tudatában és szem előtt tartva, hogy az épületet működtetni és fenn kell tartani– tette hozzá Nagykálló Város vezetője.

Horváth Tibor szólt arról is, hogy az építési, kivitelezési munkálatokat a járványhelyzet sem akadályozta, így ősszel már az adásra kerülhet sor, s még az idei évben megkezdődhet a munka, megindulhat a termelés.

-Örömmel mondhatom, hogy már vannak érdeklődők, betelepülni szándékozó vállalkozók, ami optimizmusra ad okot, hiszen azt bizonyítja, hogy funkcióját tekintve van, lesz jövő ennek épületnek, s ezáltal Nagykálló is fejlődhet – iparűzési adó formájában. Ezennel is szeretnék köszönetet mondani dr. Simon Miklós képviselő úrnak, hogy támogatta és segítette ennek a beruházásnak a megvalósítását Nagykállóban és bízunk benne, hogy a jövőben is számíthatunk a segítségére – mondta el az ünnepi eseményen a város vezetője. Ezt követően maga a képviselő, dr. Simon Miklós is köszöntötte a jelenlévőket, a képviselő-testület megjelent tagjait és a sajtó képviselőit.

-Kívánom, hogy az inkubátorház töltse be azt a szerepét, amire hivatott, a nagykállói önkormányzat pedig biztosítsa ehhez a feltételeket, tehát adjon otthont a kezdő vállalkozásoknak, hogy fejlődni tudjanak,mert a térségben nagy szükség van erre. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy az országban, a régióban milyen gazdasági katalizátor szerepe van az ilyen épületeknek. Ezért is támogattam az inkubátorház megvalósításának a gondolatát. Nagykálló Város az elmúlt években nagyon sok lehetőséget kapott, a térségben a legtöbb támogatást nyerte el gazdaságfejlesztési célokra, s ezek közül csak egy az inkubátorház építésére kapott több mint 661 millió forint– mondta az országgyűlési képviselő az eseményen.

Az ünnepségen dr. Simon Miklós szólt arról is, hogy egy gazdaságfejlesztési program kidolgozása kezdődött „Kreatív régió” címmel,aminek kormánybiztosa Palkovics László miniszter. Ez magába foglalja az Észak-alföldi régió megyéit (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyét) és a szomszédos,határon túli területeket. Irányítója egy agglomerációs tanács lesz, amely a régió, a térség gazdaságfejlesztését, azon belül a nyírségi települések fejlesztését célzó projektet indít.

– Szeretném, ha a jövőben a Nagykállói Ipari Park és az inkubátorház is csatlakozna ehhez a programhoz, ezért nagyon fontos, hogy Nagykállóban is a békés építkezés korszaka kezdődjön el mostantól– tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Mindezek után Horváth Tibor polgármester és dr. Simon Miklós képviselő elhelyezte az utókornak szánt időkapszulát az épület alapjába, majd a jelenlévőkkel közösen bejárták az építési területet, ahol a generálkivitelező, a Kálló-Bau Építőipari Kft. mellett kizárólag nagykállói alvállalkozások – többek a KÁLLÓ-„fém” Kft. – végzi a kivitelezési munkálatokat az egykori vásártér 9751nm-es területén, ahol a beépített terület 1635,94 nm. Az inkubátorház két összekapcsolt – iroda és műhely – épületrészből áll. A csarnoképület alapterülete: 1337,32 nm, míg az iroda részé: 211,31 nm, ami hagyományos téglaépület, míg a csarnok könnyűszerkezetes technológiával épült.

A csarnoképületben négy műhely kerül majd kialakításra, külön mérőórákkal felszerelve, illetve egy logisztikai raktárhelyi

ség, az épület déli tetőszerkezetére pedig egy 50 kW-os napelemparkot szerelnek.A személygépkocsik részére 12 parkolót építenek, egy akadálymentes megállóval, emellett több mint 4 000 nm szilárd burkolatú, illetve ugyanennyi zöldfelületet alakítanak ki.

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek