Városunk híres szülöttére emlékeztek

Városunk híres szülöttére emlékeztek

 

Horváth Tibor, Nagykálló Város polgármestere, Oroszné dr. Nagy Matild önkormányzati képviselő és Márton Lászlóné, a Szilágyi István Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa Korányi Frigyes halálának 107. évfordulója alkalmából helyezett el koszorút az orvos, a tuberculosis elleni küzdelem atyja egykori szülőházánál.

A Magyar Tudományos Akadémia tagja, a magyar orvostudomány egyik megalapítója, báró Korányi Frigyes Nagykállóban született 1828. december 20-án. Még orvostanhallgatóként részt vett a szabadságharcban, mint alorvos, majd honvéd főorvos. Az 1850-es évek elején műtősnövendék volt Bécsben, de a szabadságharcban való részvétele miatt innen és Pestről is száműzték Nagykállóba, ahol 1852-től orvos, 1861-től Szabolcs vármegye főorvosa lett. 1864-ben a pesti egyetemen magántanáraként idegkórtant oktatott. 1866-ban kinevezték a belgyógyászat tanárává, majd miután megszervezte az I. belklinikát 1908-ig – nyugdíjba vonulásáig – ennek igazgatója és tanára volt.

Részt vett az egészségügyi reformintézkedések kidolgozásában. Előadásaiban, szakirodalmi tevékenységében a leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteket érvényesítette. Önálló tudományos eredményei főleg a mellkasi betegségekkel kapcsolatosak. Elsők között foglalkozott a relatív szívbillentyű elégtelenséggel. Kezdeményezésére indult meg a tuberkulózis elleni küzdelem.

 

Forrás: Nagykálló Város Önkormányzatának Hivatalos Honlapja
Felkapott
További hírek