Átadták az adományt és almafát ültettek

– Ez a legideálisabb idő az almafa elültetéséhez – nyugtatott meg mindenkit Bölcskei György, a Nagykállói TÉSZ tulajdonosa szerdán kora délután a szemerkélő esőben, amikor a megyeháza udvarán Román István megyei kormánymegbízottal és Seszták Oszkárral, a megyei közgyűlés elnökével közösen elültettek egy almafát. A faültetés előtt megtartott sajtótájékoztatón Román István, a megyei kormányhivatal vezetője elmondta: az előző héten megtartott II. Őszköszöntő Jótékonysági Almanapon mintegy száz közéleti szereplő, köztük dr. Nagy István agrárminiszter, nyolc és fél tonna almát szedett a TÉSZ gyümölcsösében. Ezzel nemcsak Szabolcs aranyának a rangját és presztízsét emelték, hanem a leszedett ízletes és egészséges almát a megyei gyermekvédelmi központ intézményeiben, otthonaiban élő több mint 700 gyermek kapja meg.

Gyermekek kapják az almát

Mindig frissen és az igényeknek megfelelő mennyiségben szállítják a gyermekotthonokba Szabolcs aranyát. A múlt héten csaknem százan a Nagykállói TÉSZ gyümölcsösében egy órán át nagyon szorgosan szedték Szabolcs aranyát a II. Őszköszöntő Jótékonysági Szabolcsi Almanapon, a leszedett gyümölcsöt pedig szerdán adták át – jelképesen – a megyei gyermekvédelmi központhoz tartozó intézmények, otthonok vezetőinek.

Emelni az alma rangját

– Tavaly, amikor az első almaszedést megszerveztük, a célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a jó minőségű megyei almára, népszerűsítsük ezt a nagyon egészséges gyümölcsöt. Az idén arra gondoltunk, ha már leszedtük, akkor szolgáljon jótékonysági célt is – elevenítette fel Román István kormánymegbízott a tavaly elkezdett, s hagyománnyá vált kezdeményezés indulását. – Nincs attól jobb cél, ha gyermekekhez jut el a gyümölcs, ezért döntöttünk úgy, hogy a megyében állami gondoskodásban élők kapják meg a 8 és fél tonna gyümölcsöt, ami a Nagykállói TÉSZ tulajdonosának, Bölcskei Györgynek a felajánlása, s ezért jár a köszönet – fogalmazott Román István, majd hozzátette, az esemény fontosságát jelzi: közéleti szereplők fogadták el a meghívást, az pedig külön emeli rangját, hogy dr. Nagy István agrárminiszter másodszor is itt volt a rendezvényünkön, és lett ő is a szabolcsi alma nagykövete. A megye kormánymegbízott annak a reményének is hangot adott, hogy jövőre még többen csatlakoznak az almaszedők lelkes csapatához, és akik most nem tudtak eljönni, egy év múlva itt lesznek. – Ez kiváló kezdeményezés, amihez a megyei önkormányzat örömmel csatlakozott – mondta Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte, közös érdekünk, hogy az alma visszanyerje presztízsét, és ehhez ez az esemény is hozzájárul már második éve. – Igen lényeges, hogy a gyermekek a jótékonysági almaszedés eredményeként egészséges élelmiszerhez jutnak – tette hozzá.

Nincs ettől finomabb

– Egy évvel ezelőtt nem gondoltam, hogy így kiterebélyesedik az akció, és ilyen széles körű összefogással tudjuk ráirányítani a figyelmet az almára – ismerte el Bölcskei György, aki elmondta azt is: válságon megy át az almaágazat, minden segítségre, támogatásra szükség van, amivel megőrizhető a szabolcsi alma rangja, miközben megfelel a kor kihívásainak. A szakember elmondta, nincs a mi almánkhoz fogható íze egyetlen máshol termesztett almának sem, amit a világ számos pontján elismernek. – Különösen fontos, hogy a gyerekekkel is megismertethetjük a szabolcsi almát, a gyümölcsünk szeretete pedig végigkísérje az életüket. Érdeklődésünkre elmondta, a legkorszerűbb hűtőházzal rendelkeznek, itt akár egy évig frissen tudják tartani az almát, így mindig frissen, az igényeknek megfelelően szállítják az otthonokba a gyümölcsöt. – Márciusban is ugyanolyan finom lesz, mint októberben vagy novemberben – hangsúlyozta Bölcskei György.

Egészséges élelmiszer

A 8 és fél tonna, azaz 51 ezer darab alma folyamatosan és frissen jut el a gyermekotthonokba. – Elvégeztem a minőség-ellenőrzést – jegyezte meg nevetve Repelik Anikó – nagyon finom, ízletes. A megyei gyermekvédelmi központ intézményvezetője lapunknak elmondta, Szabolcs-Szatmár-Beregben 28 telephelyen 709 gyermek él állami gondoskodásban. A gyermekétkeztetésben kiemelt fontossága van a tejtermékek mellett a friss gyümölcsnek. Ennek az adománynak az értékét tovább emeli, hogy a gyermekek étkeztetésében másra tudjuk fordítani az így megmaradó összeget. Nemcsak a figyelmességet, a társadalmi felelősségvállalást kell kiemelni, amit nekünk ez jelent, hanem azt is, hogy ránk gondoltak, és a mi gyermekeink kapják a nagyon finom és egészséges gyümölcsöt. Ettől nincs jobb – jelentette ki az intézményvezető. KM
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek