„Csok” a vidék arcára

Újabb kétszáz település léphetett be abba az országos körbe, ahol már igénybe vehető a falusi családi otthon­teremtési kedvezmény, a falusi csok, ami örömcsókként érte a kis falvakat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében újabb öt község élhet mostantól a kormányzat adta lehetőséggel. Nagyon örültek ennek Újdombrádon – tudtuk meg, amikor Szoboszlai József polgármester véleményét kértük, tudva persze, hogy az önkormányzatnak a továbbiakban nincs több teendője ezzel, mint propagálni a december 28-án a Magyar Közlönyben megjelent hivatalos bejelentést.

Visszafoghatja az elvándorlást

– Mi is igyekszünk beemelni mindezt a köztudatba. Mindössze hétszáz lelkes község vagyunk, mindenki ismer mindenkit, tisztában vagyunk az itt élők személyes igényeivel. Nemrég például bejött hozzánk tájékozódni egy család, akik felújítást terveznek, és elmondták, hogy már gyűjtik a ­dokumentumokat, kivitelezőkkel is egyeztettek.
Nagy könnyebbséget jelent a polgároknak, és remélem, a támogatás az új lakások építését is ösztönzi majd.
– Ma már sokaknak nem okoz problémát, hogy 20-40 kilométerre járjanak munkába, s az ilyenek bizonyára megfontolják, milyen ­előnyöket kínál a vidék egy nagyvárossal szemben. Azt reméljük tehát, hogy mindenképpen lesz megtartóereje. Tudunk olyan fiatalokról, akik csak azért költöztek át a szomszéd településre, mert ott már adottak voltak a feltételek, és támogatást felhasználva tudtak lakást vásárolni. Egyébként már a választások idején többen is megkerestek, és arról faggattak, nem tudnánk-e valahogy ennek a falunak is elhozni a kedvezményt. Mára elhárultak az ilyen jellegű akadályok – fogalmazott a településvezető.

Tizenhárom röpke nap

Ugyancsak az örömének adott hangot Almási Katalin, Biri polgármestere, már ott is látják a támogatás pozitív hatásait.
Mostanság nagyon sokan vásárolják Biriben az üres lakásokat, olyannyira, hogy pillanatnyilag nincs is eladó ingatlan a községben.
– Ha valahol az egyik nap meghirdetnek egyet, az másnap már gazdára is talál. Nálunk ugyancsak sokan várták a bővítést, több család kész szerződésekkel készült a bejelentésre. Az egyik igénylő például elmondta, hogy az OTP-nél azzal biztatták, hogy ha együtt van minden dokumentum, röpke 13 nap után a folyósításra is számíthatnak. – Itt 1350 lakost számlálunk, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert elvándorlás helyett inkább beköltözés tapasztalható, jönnek Nyíregyházáról és Nagykállóból. A gond inkább a falu elöregedése volt, sorra haltak ki a lakásokból az idős emberek, s most ezeket töltötték fel az újonnan érkezők. Persze, még most is akad, aki azzal keres meg bennünket, hogy tényleg igaz, most már nekünk is lehet? Mi pedig örömmel irányítjuk őket a pénzintézetekhez – hallhattuk.

Bűncselekmény hiányában

A több mint ezer lakosú Szorgalmatos polgármestere, Fülöp Adrián kitörő lelkesedéssel fogadta a kormányrendeletet, hiszen az nagyban meghatározhatja a település jövőjét. – Éppen hogy megjelent a Magyar Közlönyben reggel a rendelet, délután már hívtak is Debrecenből, Tiszavasváriból, Tiszalökről fiatal családok, hogy szeretnének nálunk letelepedni, valamint egy helybeli család is jelezte, hogy belekezdenének egy új ház felépítésébe. Nagyon bízom benne, hogy a fiatalok letelepedését elősegítő rendelet valóban előnyös lesz Szorgalmatos számára. A városokból igyekeznek a fiatalok csendes, nyugodt településre költözni, s ilyen szempontból jó választás Szorgalmatos. Tiszalök és Tiszavasvári közelsége a mindennapi és a kulturális életet segíti, a közeli börtön pedig munkalehetőséget ad.
A rendeletnek köszönhetően megfiatalodhat Szorgalmatos lakossága is
– tette hozzá a település vezetője. – Természetesen örülök a kormányzati döntésnek – szögezte le reagálásában a 757 lelkes csendes, barátságos település polgármestere, Kovács József. – Az utóbbi időszakban – a határozattól függetlenül – több lakást fiatalok vásároltak meg Jékén. Bízom benne, hogy ez a támogatási forma tovább növeli a vonzerőnket. – Megjegyzem azonban, hogy nálunk alig van pár eladó ingatlan. Ez talán betudható annak, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak: errefelé „ismeretlen” a bűncselekmény fogalma, illetve előny, hogy Kisvárdától pár kilométerre helyezkedünk el. Lakosaink emberszeretete pedig szerintem példaértékű a térségben.  
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek