Felfújtatta a pótkocsi kerekét Rakamazon, belehalt

7 nappal ezelőtt

1961. október 10., kedd

Szennyespusztán épült fel megyénk első tanyai óvodája Nyírlugos-Szennyespuszlán, mintegy hat kilométerre a községtől 961 család él. A település lakói is a szövetkezés útjára léptek. Az asszonyok munkájának megkönnyítésére 50 férőhelyes óvodát építettek. Ez megyénk első tanyai óvodája, melyre a tanács majdnem 300 ezer forintot költött. A tanya lakói is mintegy 60 ezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá óvodájuk felépítéséhez. 25 dédunokája van egy baktalórántházi férfinek Csodálkozik és büszkélkedik sok baktalórántházi ember, ha Urbán Józsi bácsi kerül szóba. A 82 éves öreg ember korát bújtató frissességgel szorgoskodik még ma is a helybeli termelőszövetkezetben, csakúgy, mint 79 esztendős felesége. Egy a vélemény a faluban: Józsi bácsi azok közé tartozik, akik ilyen hosszú élet során becsületes munkával érdemelték ki a köztiszteletet. Tizennégy gyermekük született, s a ma is élő nyolc mindegyike szakmát tanult, szorgalmas munkával keresi a mindennapi kenyerét. A közelmúlt napokban újra Urbán Józsi bácsi került a falu érdeklődésének középpontjába: újabb dédunoka született, sorrendben a huszonötödik. Ismerősei, tisztelői osztoznak most Urbán Józsi bácsi örömében, aki túl a nyolcvanon jó erőben, egészségben veheti karjára a legfiatalabb utódot.

1971. október 10., vasárnap

Korányi-emlékház Nagykállóban Országos esemény színhelye lesz november 2-án Nagykálló. Az idei múzeumi hónap Szabolcs-Szatmár megyei rendezvénysorozatának záróeseményeként ekkor avatják fel a Korányi Frigyes-emlékházat és nyitják meg az ország első megyei orvostörténeti állandó kiállítását. Ebből az alkalomból a Magyar Orvostörténelmi Társaság, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár, a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács és múzeum, valamint a szakszervezet ünnepi tudományos ülést rendez Korányi Frigyes szülőfalujában.

1981. október 10., szombat

Felfújtatta a pótkocsi kerekét Rakamazon, belehalt Szeptember 7-én a rakamazi Győzelem Tsz telephelyén egy 51 éves vontatóvezető, rakamazi lakos az általa vezetett vontató pótkocsijának kerekét felfújtatta, majd a szeleptű visszahelyezése alkalmával a felnikarika lepattant és az arcába csapódott. Ennek következtében súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Kórházba szállítást követően sérüléseibe az éjjeli órákban belehalt. A baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van.