Gondoskodó Geszteréd

A koronavírus-járvány felfelé ívelő szakaszában van, ezért most sem árt a fokozott óvintézkedések betartása. Az 1800 lakosú Geszteréd élen jár ebben. – Már január végén elkezdtük a felkészülést arra, ha a járvány elérné az országot – mondja Szabó József, Geszteréd polgármestere. – Akkor még csak a gyakori és alapos kézmosásra hívtuk fel a helyiek figyelmét, a hivatalban dolgozó takarítónők naponta többször is fertőtlenítettek. A nagy fordulat márciusban következett be, de akkor sem ijedtünk meg. Nem mástól vártuk a segítséget, hanem magunk vettük a kezünkbe a sorsunkat. Két helyi szabó, Kerekes András és Szabó Olga vállalták, hogy nekilátnak a maszkok legyártásának. Később többen is bekapcsolódtak és egy civil szervezet is felajánlotta a segítségét, így hamarosan minden geszterédinek saját maszkja lett.

Több ezer liter fertőtlenítő

Ez azonban csak a egyik lépés volt. – Beszereztünk több ezer liter fertőtlenítőfolyadékot, egyszer és többször használatos gumikesztyűket, védőruházatokat – mondja Szabó József. – Áprilisban elkezdtük fertőtleníteni a közterületeken a játszóteret, a padokat, a buszmegállókat. Üzembe helyeztünk egy traktoros permetezőt is arra az esetre, ha valakit hatósági karanténba helyeznének, hogy le tudjuk fertőtleníteni a házat és környékét. Szerencsére ez a traktor még nem volt éles bevetésen. Külön rendelkezést nem kellett bevezetni, mert a helyiek fegyelmezetten vették tudomásul, hogy vigyáznunk kell magunkra és egymásra. Természetesen mindehhez kevés lett volna az én elszántságom, ezért köszönet illeti az apparátus minden dolgozóját, akik hatalmas összefogással segítenek, ha kell. – A jelenlegi helyzetben másként kell végezni a munkánkat – mondja Pálffyné dr. Szabó Ibolya, Geszteréd jegyzője. – A hivatal egy napra sem állt le, az ügyeket folyamatosan intézzük. Elérhetőek vagyunk telefonon, interneten, a hivatal elé pedig kitettünk egy ládát, oda is be lehet dobni az iratokat, és ha bekopognak az ügyfelek, az ajtóban átvesszük azokat. A feladatainkat zökkenőmentesen el tudjuk látni – tette hozzá.

Megelőzik a bajt

– Tudomásul vettük, hogy most egy kicsit más az életünk – mondja Dán László, akivel a falu egyik utcáján találkoztunk. – Otthon is gyakrabban fertőtlenítünk, és most nem járunk el a rokonokhoz, a barátokhoz. A lányomék Budapesten élnek, és bár még nem vagyok benne a veszélyeztetett korosztályban, azt mondták, csak akkor látogatnak meg minket, ha elmúlt a veszély. Addig telefonon tartjuk a kapcsolatot. Szilágyi Jánosné, a traktoros permetező egyik kezelője is megerősíti mindezt. – Mindannyiunknak alkalmazkodni kell a helyzethez, de most mindennél fontosabb, hogy megelőzzük a bajt, és vigyázzunk mindenkire. Gyakran gyakorlatozunk a traktorral is, de az lenne a jó, ha egyáltalán nem kellene élesben is használni.

Jernei Gábor

Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek