Megyénk több pontján is épülnek bérlakások

Az önkormányzatok mindent megtesznek azért, hogy munkahelyeket teremtő cégek telepedjenek le a településükön, de legalább ilyen fontos az is, hogy képesek legyenek megtartani fiataljaikat. Ennek egyik módja a bérlakásépítés, amellyel nemcsak a rászorulókat és a fiatalokat segítik, de azokat is, akiket a munka köt hozzájuk. Nyírbátorban annyi munkahely jött létre az utóbbi időszakban, hogy az önkormányzatnak nem volt más választása: bárlakásokat építenek, de ezt teszik Ibrányban is. Hasonló célt szolgál az Esély Otthon Program, amely a vidéki fiatalok életkezdéséhez nyújt segítséget, és amelyhez Ajak, Kisvárda és Vásárosnamény is csatlakozott.

Rákapcsoltak a bérlakásépítésre

– Örömteli pillanat volt, amikor átvehettük leendő lakásunk kulcsát, ahol azóta van áram, és a bútorok is a helyükre kerültek. A hónap végére teljesen berendezkedünk, és lesz új otthonunk – mondta lelkesen a vásárosnaményi Deskó Dávid, aki két évig lakhat párjával az önkormányzati lakásban. Úgy tervezik, ha megerősödnek anyagilag, saját ingatlant vesznek, és letelepednek Vásárosnaményban. Mint ahogy azt megírtuk: a város nyolc önkormányzati lakással segíti a fiatalok életkezdését. A lehetőségre a 18–35 év közöttiek pályázhattak, a nyertesek 60 százaléka pedig már be is költözött a „gólyafészekbe”.

Érezzék jól magukat!

A települések többségét ugyanaz a cél motiválja, amikor bérlakásokat építenek vagy újítanak fel: szeretnék a fiatalokat helyben tartani. A bérlakásokat az önkormányzatok a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel tudják rendelkezésre bocsátani, így előnyösebb a bérlemény.

– A lakáshoz jutás alapvető feltétele, hogy a bérleti díjat és a rezsit rendszeresen fizetniük kell a bérlőknek, ezért a bérlés keresőképességhez kötött – tudtuk meg Trencsényi Imrétől, Ibrány polgármesterétől, aki elmondta: a városban 63 bérlakás van az önkormányzat tulajdonában, amit most újakkal toldhatnak meg.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően nyolc új lakással bővül az állományunk.

Három kétlakásos ikerház alapja már elkészült, az ingatlanok hasznos alapterülete 60 négyzetméter lesz lakásonként. A gazdaságos üzemeltetés érdekében napelemrendszert helyezünk el a tetején, az udvaron gépkocsibeállókat alakítunk ki, megkönnyítve a parkolást.

Fontos a modern külső és belső, hiszen szeretnénk, hogy a beköltöző családok jól érezzék magukat – emelte ki Trencsényi Imre, hozzátéve: az új épületeken kívül a már meglévő bérlakásokat is folyamatosan igyekeznek felújítani. Jelenleg 94 család vár bérlakásra Ibrányban, ami alátámasztja, hogy van igény a konstrukcióra a friss házasok és a szociálisan rászorulók körében egyaránt.

Hamarosan elkezdik

– Az elmúlt időszakban sok új munkahely jött létre Nyírbátorban, ezeket az állásokat pedig a helyi munkavállalók mellett a környező településekről bejárók töltik be. A helyi ingatlanpiac egy ideig ki tudta elégíteni a keresletet, de amikor a növekvő igényekkel párhuzamosan a lakásárak is az egekig szöktek, beláttuk: új bérlakásokra van szükség.

Erre nem nagyon van sem hazai, sem uniós forrás, és „vidéken” szinte lehetetlen befektetőt találni, így az önkormányzatra hárult a feladat, hogy saját forrásból kialakítson egy ilyen városrészt – mondta el lapunknak Máté Antal.

 

Nyírbátor polgármestere kifejtette: az előzetes piackutatás során kiderült, hogy a fiatalok társasházi lakásokban gondolkodnak, úgy, hogy azok környezetében legyenek közösségi terek, játszótér, sportpálya, zöld felületek.

A Szénaréti-tóval szembeni területen jelöltek ki erre egy tízhektáros területet. Olyan kivitelezőt kerestek, aki egyrészt rendelkezik referenciával és van szabad kapacitása, másrészt vállalja, hogy az önkormányzati bérlakások mellett értékesítési céllal társasházat, valamint kertes és sorházakat is épít, amiket a nyírbátoriak és a környéken élők megvásárolhatnak.

– Hetvenegy bérlakás építésére írtuk alá a szerződést a kivitelezővel. A beruházás költsége több mint egymilliárd forintos terhet ró az önkormányzatra, ehhez hitelt kellett felvennünk, de a költségek egyharmadát így is saját forrásból kell kifizetnünk.

Az építkezés hamarosan elkezdődik,

és a tervek szerint jövő év nyarára befejeződik.

Az önkormányzat kialakítja az igénylés feltételeit, mert azt szeretnénk, hogy a helyi érdeklődők már az építkezés alatt tudjanak pályázni, és mire elkészülnek a lakások, mindegyiknek legyen lakója – ismertette a részleteket Máté Antal, s hozzátette: a kijelölt területen hat-hétszáz ház és lakás alakítható ki, így azt tervezik, hogy évről évre bővítik az ingatlanok számát.

CSA, KO

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/4KFzFEx3bvE/
Felkapott
További hírek