Mi a helyzet, ha kétes vagy értékelhetetlen az eredmény? Így tesztelik a pedagógusokat a megyében!

Második hete tart az országos, célzott koronavírus-szűrés, a megyében működő összes bölcsődében, óvodában és iskolában közel 11 ezer pedagógust tesztelnek le.
– A szűrés-sorozat logisztikáját egyszer kellett kidolgoznia a kormányhivatalnak, óriási munka volt, nagy precizitást igénylő feladat. A menetrend hetente ismétlődik, arra készülünk, hogy a rendelet szerint négy héten át látogatjuk végig az oktatási intézményeket – mondta Hadobásné Kiss Hedvig, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakfelügyelője, aki az előző hét tapasztalatait osztotta meg lapunkkal, valamint segített betekinteni a tesztelés menetébe.
– A kormányhivatal munkatársai rengeteget dolgoznak azért, hogy gördülékenyen menjenek a vizsgálatok és időben eljussunk mindenhová. A szükséges eszközök, felszerelések rendelkezésre állnak, ezeket a hivatal munkatársai naponta előkészítik a tesztelő csoportok számára. A csapatok speciális overálba bújnak, két gumikesztyűt húznak fel, FFP2-es maszkokat használnak, amire rátesznek még egy sebészeti maszkot is a maximális védelem érdekében. Azt tudni kell, hogy kizárólag negatív teszteredménnyel ülhetnek be a csapatok a frissen fertőtlenített autókba, tehát minden reggel gyorstesztekkel indul a napunk. Nem ritka, hogy a megye legtávolabbi pontjára indulók hajnalban kelnek fel, előbb átesnek a szűrésen, majd magukhoz veszik a reggeli csomagot és elindulnak az iskolákba, óvodákba. Nap közben ebédet is biztosítunk nekik. Egy adminisztrációért felelős személy, aki általában a sofőri munkát is ellátja, egy egészségügyi végzettségű kormánytisztviselő, valamint egy orvostan-hallgató vesz részt a munkában. A fiatal diplomások között van fogorvos-jelölt, és leendő szülésznő is, mindegyikük megyebeli, akik szállást kértek, az egyik nyíregyházi szállodában lakhatnak a tesztsorozat végéig – tudtuk meg Hadobásné Kiss Hedvigtől, aki kiemelte az orvostan-hallgatók példaértékű munkáját: azt mondta, lelkesen és empátiával fordulnak a tesztalanyok felé. A vizsgálat önkéntes és ingyenes, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a pedagógusok nagy része él a lehetőséggel és tesztelteti magát. – Az előző héten volt bennük egy kis izgalom, de azt hallom a kollégáktól, hogy ez feloldódni látszik, és rengeteg, a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tévhitet is el tudnak oszlatni szakembereink, miközben beszélgetnek a tesztalanyokkal. Gyorstesztekkel dolgozunk, 15 percen belül megvan az eredmény. Kétes vagy értékelhetetlen eredménnyel nem engedjük el a pedagógust, újra elvégezzük rajta a tesztet. Ha valaki pozitív lesz, elkülönítjük és felveszi a háziorvosával a kapcsolatot. Megyeszerte, iskolánként egy-két pozitív esttel találkozunk, elszórtan. Volt olyan pedagógus, aki teljesen tünetmentes volt. Egy 40 fős tantestületet egy délelőtt le tudunk szűrni. Az adatokat megyei és országos szinten gyűjtik össze, a járványügyi szakemberek elemzik és levonják a konklúziókat. KO
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek